profimedia-0840008601 Svet24.si

Polovica slovenskih zalog žlahtne kovine je v ...

slovenska policija Svet24.si

Gruzijec peš bežal pred policisti

1701200126-dsc6052-01-1701200060836 Necenzurirano

Konflikt interesov? Nov zakon po željah glavnega ...

peter gregorcic sr Reporter.si

Peter Gregorčič igra Janševo igro: glavni cilj ...

popovic Ekipa24.si

Velika drama kapetana Celja: Po tekmi z Domžalami...

rudi-mlakar Njena.si

Rudi tudi v zunanjem svetu vse bolj priljubljen

luka doncic Ekipa24.si

Luka Dončić je postal del izbrancev in podpisal ...

Naročilo knjige OZADJE REPORTERJA IN MAGA
Svet

Karzaj: Natova misija v Afganistanu je povzročila veliko trpljenja

Deli na:
Karzaj: Natova misija v Afganistanu je povzročila veliko trpljenja

Foto: Reuters

Afganistanski predsednik Hamid Karzaj je kritiziral Natovo misijo v Afganistanu, češ da je povzročila "veliko trpljenja", ni pa državljanom prinesla nobenih koristi. V pogovoru za britanski BBC v ponedeljek je ob tem tudi namignil, da obstaja možnost, da ne bo podpisal dvostranskega varnostnega sporazuma z ZDA.

Kot je poudaril Karzaj, je Natova misija v Afganistanu povzročila "veliko trpljenja in izgubo številnih življenj, pri tem pa ni prinesla koristi, saj država ni varna", poroča francoska tiskovna agencija AFP.

"Kar smo želeli, je bila popolna varnost in jasno opredeljena vojna proti terorizmu," je dejal v pogovoru za britanski BBC.

Ob tem je afganistanski predsednik razkril, da je bil v zelo dobrih odnosih z nekdanjim ameriškim predsednikom Georgeom W. Bushom do leta 2005, ko je začelo strmo naraščati število žrtev med civilisti.

Glede varnostnega sporazuma z ZDA, ki bo opredelil navzočnost ameriških sil v Afganistanu po umiku Nata iz Afganistana prihodnje leto, je bil Karzaj zadržan.

"Če ne bo ustrezal nam in ne bo ustrezal njim, potem bomo šli vsak svojo pot," je pojasnil in dodal, da Afganistanci ne bodo želeli dogovora, če jim ne bo prinesel miru in varnosti.


Od začetka talibanske ofenzive leta 2001, ki je sledila strmoglavljenju njihovega režima, je v Afganistanu umrlo na deset tisoče civilistov. Nasilje se je še povečalo, odkar Natove sile zmanjšujejo svoje operacije in varnostni nadzor prevzemajo afganistanske varnostne sile.

V prvi polovici letošnjega leta je bilo ubitih več kot 1.000 civilistov, okoli 2.000 je bilo ranjenih, kar je 23 odstotkov več kot v enakem obdobju lani.

ZDA načrtujejo, da bodo dogovor s Kabulom sklenile pred afganistanskimi predsedniškimi volitvami, ki bodo potekale čez pol leta. Za predsedniški položaj se bo na aprilskih volitvah potegovalo 27 kandidatov.

Kot poroča nemška tiskovna agencija dpa, jih je kar 18 svojo kandidaturo vložilo zadnji dan za prijavo, ki se je iztekel v nedeljo.

Med njimi so tudi trije kandidati, ki veljajo za favorite volitev. To so predsednikov starejši brat Kajum Karzaj, trenutni zunanji minister Zalmaj Rasul ter mednarodno priznani akademik Ašraf Gani.

Karzaj, ki se po dveh mandatih poslavlja, saj se v skladu z ustavo ne more potegovati za nov mandat, je že večkrat dejal, da ne bo podprl nobenega kandidata.