Screenshot_2 Svet24.si

Umrl je Božidar Lapaine, hrvaški oblikovalec ...

fantka Svet24.si

Drobna zadovoljstva vodijo v prostor neskončnih ...

1663812312-036mv Necenzurirano

Kakšna stavka? Največja zasebna klinika podira ...

janez janša, shod Reporter.si

Kdo ima koga za norca? Janša, večkrat v ...

kozelj ronaldo Ekipa24.si

250 evrov kazni za Janeza, kar pa ne bo šlo iz ...

pakiranje Njena.si

Celotnega pakiranja in selitve v oddaji ne vidite

novak djokovic Ekipa24.si

Je zaradi tega počilo med Đokovićem in ...

Naročilo knjige OZADJE REPORTERJA IN MAGA
Svet

Je to slaba novica za Slovenijo? Nemško gospodarstvo je lani nazadovalo, letos naj bi bila rast še nižja

Deli na:
Je to slaba novica za Slovenijo? Nemško gospodarstvo je lani nazadovalo, letos naj bi bila rast še nižja

Angela Merkel - Foto: Profimedia

V Nemčije je lani gospodarska rast znašala 1,8 odstotka, kar je manj kot leto prej, ko je rast znašala 2,2 odstotka.

Nemško gospodarstvo se je lani je v primerjavi z letom 2017 slabše odrezalo zlasti v drugi polovici leta, ugotavlja nemški gospodarski inštitut Ifo.

Glavni razlog za upočasnitev nemške gospodarske rasti je bila slabotna rast glede dodane vrednosti v nemški industriji, in sicer zaradi svetovnih gospodarskih turbulenc v letu 2018, pravi Timo Timo Wollmershaeuser, vodja oddelka za poslovne cikluse in ekonomske napovedi.

»Negotovosti glede uvedbe carin, izida pogajanj o brexitu in predloga novega italijanskega državnega proračuna so povzročile globoke rane na ključnih nemških izvoznih trgih. Toda gospodarstvo so oslabile tudi domače težave, posebej tiste, ki so povezane z novimi pravili glede izpustov v nemški avtomobilski industriji,« je dodal Wollmershaeuser.

Gonilne sile, ki so bile v ozadju gospodarskega booma v letu 2017, so pojenjale. Izvoz blaga in storitev je v letu 2018 narasel za slabotnih 2,4 odstotka.

Letos bo po napovedih nemško gospodarstvo raslo hitreje kot v drugi polovici lanskega leta. Domači viri gospodarske rasti ostajajo trdni. Istočasno bodo naraščanje plač, zmanjševanje davkov na dohodek in na socialne prispevke ter širitev socialnih transferjev verjetno povečale prihodke gospodinjstev. To bo spodbudilo zasebno potrošnjo in gradbeništvo, ki bo ostalo živahno zaradi nizkih obrestnih mer. Navkljub temu bo gospodarska rast letos verjetno nižja kot lani, kar bo povzročilo upad v nemškem gospodarstvu, še napoveduje Ifo.