mlin Svet24.si

8-letnika skalpiralo na šolskem ogledu kmetije

medved, rjavi medved Svet24.si

Ministrstvo sledilo stroki: Letos bodo odstrelili ...

1701778337-dsc9818-01-1701778319724 Necenzurirano

"Kar sta na policiji počela Žakelj in Tonin, je ...

cernivceva 6a PL Reporter.si

Milijon in pol evrov vredne hiše gradbenega ...

620-24-reli1 Ekipa24.si

Grozljivka na reliju! Vsaj sedem mrtvih, 21 ...

Simon Vadnjal Revija Stop

Znani obrazi so zelo okoljsko ozaveščeni

pogacar Ekipa24.si

Kocine pokonci... Poglejte, komu je Pogačar ...

Naročilo knjige OZADJE REPORTERJA IN MAGA
Svet

Japonska vlada naj bi kupovala sporne otoke

Deli na:
Japonska vlada naj bi kupovala sporne otoke

Foto: Reuters

Japonski mediji poročajo, da je japonska vlada dosegla dogovor o nakupu nekaterih otokov v Vzhodnokitajskem morju, ki so v zasebni lasti. Otoki so pod nadzorom Japonske, si pa pravico do njih lasti tudi Kitajska. Japonska vlada novice ni potrdila, so pa sporočili, da potekajo pogajanja. Kitajska je v odzivu napovedala zaščito svojega ozemlja.

Po poročanju japonske tiskovne agencije Kjodo ter časnikov Jomiuri in Asahi, naj bi japonska vlada z družino Kurihara dosegla dogovor o nakupu treh od petih glavnih otokov otočja, ki se po japonsko imenu Senkaku, v kitajščini pa Diaoyu. Za nakup naj bi japonska vlada odštela 2,05 milijarde jenov (26 milijonov ameriških dolarjev). Dokončno odločitev o nakupu naj bi japonska vlada po poročanju tamkajšnjih medijev sprejela v tednu ali dveh.

Japonsko-kitajske napetosti zaradi otočja so se razplamtele aprila, ko je tokijski guverner Šintaro Išihara napovedal, da bo mestna vlada začela zbirati denar za nakupov otokov. Z nakupom naj bi preprečili, da bi otoke kupila kakšna tretja stran, ko je npr. Kitajska. Slednja sicer ne priznava lastništva japonske družine nad otoki, poroča ameriška tiskovna agencija AP.

Kitajska se je danes že odzvala na novico o domnevnem japonskem nakupu otokov in sporočila, da bo Peking sprejel "vse potrebne ukrepe" za zaščito svojega ozemlja.

"Kitajska vlada pozorno spremlja razvoj dogodkov in bo sprejela vse potrebne ukrepe za obrambo svoje nacionalne ozemeljske suverenosti," je po poročanju francoske tiskovne agencije AFP dejal tiskovni predstavnik kitajskega zunanjega ministrstva Hong Lei.