favorskaya Svet24.si

Ruske oblasti aretirale novinarko, ki je pokrivala...

Natasha Diddee Svet24.si

Priljubljena blogerka leta živela brez želodca, ...

1663812312-036mv Necenzurirano

Kakšna stavka? Največja zasebna klinika podira ...

kucan drnovsek bobo Reporter.si

Kučanova huda napaka: Drnovška je imel za ...

doncic Ekipa24.si

Zaigralo vam bo srce! Ste videli, v kakšni majici...

ela mei2 Njena.si

Skrito v raju: 'Ela' nenadoma vidno spremenjena?

ronaldo sesko lv Ekipa24.si

Srbi zaradi Slovenije že trepetajo pred evropskim...

Naročilo knjige OZADJE REPORTERJA IN MAGA
Svet

Potres na Japonskem bi lahko terjal kar 320.000 življenj

Deli na:
Potres na Japonskem bi lahko terjal kar 320.000 življenj

Foto: Reuters

Japonska vlada je danes objavila poročilo, v katerem je predstavila najhujši možni scenarij, po katerem bi zaradi katastrofalnega potresa v Tihem oceanu in posledičnega cunamija na Japonskem umrlo več kot 320.000 ljudi. To je veliko več, kot jih je umrlo v lanski katastrofi.

Ocene japonske vlade so osnovane na scenariju, po katerem bi silovit podmorski potres z magnitudo 9,0 sprožil uničujoč cunami, ki bi zadel japonsko obalo južno od Tokia. Hipotetična katastrofa bi se zgodila ponoči v zimskem času, ko bi močni vetrovi še dodatno krepili valove. Ti bi tako dosegli višino 34 metrov in ljudi presenetili med spanjem.

Večina od 323.000 žrtev bi utonila zaradi cunamija oziroma bi jih podrli padajoči predmeti ali pa bi umrli zaradi požarov, ki bi jih povzročila nesreča, poroča francoska tiskovna agencija AFP.

11. marca lani je Japonsko zgodaj popoldan prizadel potres z magnitudo 9,0, ki je sprožil valove, visoke do 20 metrov. V naravni katastrofi je umrlo približno 19.000 ljudi. Poleg tega je v nuklearki Fukušima Daiči prišlo do najhujše jedrske nesreče po Černobilu.

Poročilo o najhujšem možnem scenariju je bilo oblikovano zato, da bi pristojnim organom pomagalo izboljšati pripravljenost na nesreče. "Dokler bomo živeli na Japonskem, si ne smemo zatiskati oči pred možnostjo katastrofalnega potresa in cunamija," je povedal japonski minister za obvladovanje nesreč Masahuru Nakagava.