mojca_fartek_retnje_pp_trzic_22.4.2024 (1) Svet24.si

56-letna Mojca od doma odšla peš, vrnila se ni. ...

Ijen Svet24.si

Turistka zgrmela 70 metrov v krater aktivnega ...

Vežnaver Necenzurirano

Afera sodna stavba: ko je država plačala ...

ljudmila novak pl Reporter.si

Ljudmila Novak: »Če nekdo stokrat pove, da sem ...

luka doncic 24 pm Ekipa24.si

Luka Dončić objavil posebno fotografijo ...

Ansambel Igor in zlati zvoki Revija Stop

»Vse dni, vse noči« igrajo že lepih 32 let

pogacar Ekipa24.si

Kocine pokonci... Poglejte, komu je Pogačar ...

Naročilo knjige OZADJE REPORTERJA IN MAGA
Svet

Sacrebleu! Hollande zamenjal Japonsko in Kitajsko

Deli na:
Sacrebleu! Hollande zamenjal Japonsko in Kitajsko

Foto: Reuters

Francoski predsednik Francois Hollande si je v Tokiu privoščil neprijeten spodrsljaj, saj je v enem od govorov zamenjal Japonsko in Kitajsko. Ko je govoril o krizi s talci v Alžiriji, v kateri je januarja letos umrlo deset japonskih državljanov, je namreč v francoščini izrazil "sočutje francoskega naroda kitajskemu narodu".

Francoski predsednik se mudi na tridnevnem obisku v deželi vzhajajočega sonca, svojega spodrsljaja pa ni niti poskusil popraviti, poroča francoska tiskovna agencija AFP.

Bolj kot Hollande je bila očitno z mislimi pri govoru tolmačka, ki je prevajala njegove besede v japonščino. Stavek je namreč izrekla tako, kot je bil mišljen, in torej brez nesrečne zamenjave držav. Vseeno pa je napako nemudoma opazil vsaj en japonski novinar.

Odnosi med Japonsko in Kitajsko so pogosto na preizkusu, v zadnjem času jih obremenjuje predvsem teritorialni spor zaradi otokov, ki si jih lastita obe državi. Raziskave tako na Japonskem kot na Kitajskem kažejo na globoko nezaupanje do drugega naroda, kar verjetno pomeni, da tudi besedni spodrsljaj francoskega predsednika ne bo kar tako spregledan.