Severni sij, slovenj gradec Svet24.si

Foto: Včerajšnji severni sij zopet viden tudi iz...

902623_106-intervju-prva1 Svet24.si

Županja odprtih vrat, ki deli stanovanja in ...

1687541884-dsc07123-1687541751687 Necenzurirano

Za Panvito nihče ne prižiga kresov

vila klemen jaklic PL Reporter.si

Razkrivamo: take so dimenzije luksuzne vile Klemna...

pogacar Ekipa24.si

Tadej Pogačar želel šopek vreči navijačem, a ...

Alenka Marinič 1 Njena.si

Osebno: Alenka Marinič, kot je javnost ne pozna

doncic tiskovna Ekipa24.si

Kaj?!? Med Dončićevo tiskovko zvoki iz ...

Naročilo knjige OZADJE REPORTERJA IN MAGA
Svet

Janukovič iz Rusije: V Kijevu se je zgodil »gangsterski udar«

Deli na:
Janukovič iz Rusije: V Kijevu se je zgodil »gangsterski udar«

Foto: Reuters

Odstavljeni ukrajinski predsednik Viktor Janukovič je danes med novinarsko konferenco v mestu Rostov-na-Donu na jugu Rusije pozval k umiritvi razmer v Ukrajini in k enotnosti države. Ocenil je, da so dogodki na Krimu "naraven odziv na gangsterski udar v Kijevu". Vrnitev v domovino pa je napovedal takoj, ko mu bo zagotovljena varnost.

Med prvo novinarsko konferenco po odstavitvi prejšnjo soboto, se je Janukovič zavzel za enotnost Ukrajine in za ostanek Krima v tej državi. Govoril pa je v ruščini, poroča britanski BBC.

Dejal je še, da bi bilo vsakršno vojaško posredovanje v Ukrajini nesprejemljivo. "Verjamem, da bi Ukrajina morala ostati združena in nerazdeljena," je dejal.

Glede morebitne vpletenosti ruske vojske v dogodke na Krimu, kjer so v četrtek oboroženi proruski neznanci odstavili regionalno vlado, vdrli v tamkajšnji regionalni parlament in postavili svoje ljudi, na poslopja pa razobesili ruske zastave, pa Janukovič "ne ve nič".

V zvezi s smrtonosnimi spopadi med protesti v Kijevu je dejal, da "nikoli ni dal ukaza policiji, naj strelja". "Ampak policija ima pravico, da se brani," je dodal.

Ukrajinske oblasti, ki so prevzele oblast po Jankovičevi odstavitvi, so medtem razpustile specialno policijsko enoto berkut, ki je bila odgovorna za streljanje na protestnike. V spopadih v Kijevu je bilo pred tem več kot 80 ljudi ubitih, okoli 700 pa ranjenih.

Janukovič je za krizo v Ukrajini močno obremenil zahodne države, ki da so samo še prilivale olje na ogenj. "Nemiri in žrtve so posledica politične krize in rezultat neodgovorne politike Zahoda, ki je vzpodbujal protestnike na Majdanu", je dejal.



Povedal je še, da se, odkar je v Rusiji, še ni srečal z ruskim predsednikom Vladimirjem Putinom, sta pa govorila po telefonu. "Sem pa glede na karakter Vladimirja Putina presenečen, da še vedno molči s tako zadržanostjo," in da se še ni odzval, je še dodal Janukovič.

Pojasnil je še, da je v Rostovu-na-Donu, "ker tam v bližini živi njegov dobri stari prijatelj, ki mu daje zatočišče". "V Ukrajino se bom pa vrnil takoj, ko bo zagotovljena varnost zame in za mojo družino," je še dejal.

Zaradi groženj s smrtjo se je tudi odločil, da zapusti Ukrajino, je še pojasnil in zanikal, da bi pobegnil in da bi bil odstavljen. Še vedno se ima za legitimnega predsednika Ukrajine, so ga pa iz države pregnali "mladi neofašisti".

Zato se tudi ne misli udeležiti predsedniških volitev, ki so jih uporniki sklicali za 25. maj, ker bodo po njegovih besedah nezakonite. Tudi sedanje oblasti je označil za nelegitimne.

Ukrajina je po odstavitvi Janukoviča 23. februarja dobila začasnega predsednika Oleksandra Turčinova, v četrtek pa še začasnega premiera Arsenija Jacenjuka, ki naj bi državo popeljal iz najhujše politične krize v zadnjih letih.

"Nimam besed, kako bi opisal te nove oblasti. To so ljudje, ki zagovarjajo nasilje. Ukrajinski parlament ni legitimen," je dejal in ocenil, da je Ukrajina žrtev "terorja in strahu".