Stanislav Štuhec Svet24.si

Kam je odšel Stanislav Štuhec? Svojci ga ...

Naj blok stoji na Pavšičevi ulici Svet24.si

Foto: Ponovno izbrali najlepši blok v Ljubljani

Damjan Žugelj Necenzurirano

Slovenski Watergate: tožilstvo zahteva preiskavo ...

asta-vrecko Reporter.si

Blamaža: levičarka Asta Vrečko namesto ...

rudiger Ekipa24.si

Genialno! Rüdiger vratarju Reala pomagal pred ...

kyle-marisa-roth Odkrito.si

Nenadna smrt znane TikTok vplivnice

elsnik Ekipa24.si

Uh, kakšne besede! Kapetan Olimpije Elšnik po ...

Naročilo knjige OZADJE REPORTERJA IN MAGA
Svet

Izdaje skrivnosti obtoženi majordom papeža prosi za odpuščanje

Deli na:
Izdaje skrivnosti obtoženi majordom papeža prosi za odpuščanje

Foto: Reuters

Papeški majordom Paolo Gabriele je zaradi škandala v povezavi z razkritjem tajnih vatikanskih dokumentov papeža Benedikta XVI. prosil za odpuščanje. Gabriele mu je v pismu izrazil svoje obžalovanje za razpečevanje tajnih dokumentov. Pismo so že posredovali preiskovalni komisiji, ki preučuje afero Vatileaks.

V pismu je majordom priznal svoje napake in papežu zagotovil, da je deloval brez pomoči sodelavcev. Gabriele ni bil nikoli obdolžen, da je deloval z drugimi osebami, je razložil njegov odvetnik Carlo Fusco. "Gabriele je edini obtoženec v tem primeru," je dejal Fusco.

V tem tednu naj bi vatikanske oblasti odločale o začetku sodnega procesa proti 46-letniku, ki je od sobote dalje v hišnem priporu, poroča avstrijska tiskovna agencija APA. V preteklih mesecih so v javnost prišli številni tajni dokumenti iz Vatikana, med drugim o domnevni zaroti proti papežu in spornih poslih vatikanske banke IOR. Gabriele je s preiskovalci sodeloval in lahko po poročanju italijanskih medijev pričakuje milejšo kazen.

Vatikan je v ponedeljek obsodil poročanje medijev, ki so nekatere tesne papeževe zaupnike, med njimi njegovo svetovalko Ingrid Stampa in dva kardinala, povezali z afero Vatileaks. Iz Vatikana so sporočili, da je trojica omenjenih res pričala pred preiskovalno komisijo, vendar to še ne pomeni, da so osumljenci.

Zaupni dokumenti so v italijanske medije začeli prihajati januarja, kar je močno razjezilo in osramotilo Sveti sedež. Ob izbruhu afere so v Vatikanu poudarjali, da v uhajanje dokumentov kardinali niso vpleteni, ampak da je Gabriele deloval samostojno. Ker Gabriele velja za zvestega papežu, se je tako v javnosti ugibalo, ali ni zgolj žrtveno jagnje v boju za oblast znotraj vatikanske hierarhije.