jernej tozon Dobra karma

Napoved: do poletja 2023 se bo Čuku Jerneju ...

PinkBlackGreen_FINAL Svet24.si

RAZKRITO: S tem telefonom boste dobili največ za ...

planet1 - foto jaka koren Svet24.si

Najprej se je videlo iz vesolja, kar zdaj ...

čelik7 Svet24.si

Pavle Čelik: »Državljani se zavedajo svojih ...

kuzma, korona-virus, meja, mejni-prehod Necenzurirano

Ko te izsiljuje Dunaj, se ti stoži po Bruslju

jelena karleuša Odkrito.si

Ljubil naj bi jo znan turški igralec!

Šerbi Njena.si

Naprodaj hiša pokojne Šerbi

Svet

Izdaje skrivnosti obtoženi majordom papeža prosi za odpuščanje

Deli na:
Izdaje skrivnosti obtoženi majordom papeža prosi za odpuščanje

Foto: Reuters

Papeški majordom Paolo Gabriele je zaradi škandala v povezavi z razkritjem tajnih vatikanskih dokumentov papeža Benedikta XVI. prosil za odpuščanje. Gabriele mu je v pismu izrazil svoje obžalovanje za razpečevanje tajnih dokumentov. Pismo so že posredovali preiskovalni komisiji, ki preučuje afero Vatileaks.

V pismu je majordom priznal svoje napake in papežu zagotovil, da je deloval brez pomoči sodelavcev. Gabriele ni bil nikoli obdolžen, da je deloval z drugimi osebami, je razložil njegov odvetnik Carlo Fusco. "Gabriele je edini obtoženec v tem primeru," je dejal Fusco.

V tem tednu naj bi vatikanske oblasti odločale o začetku sodnega procesa proti 46-letniku, ki je od sobote dalje v hišnem priporu, poroča avstrijska tiskovna agencija APA. V preteklih mesecih so v javnost prišli številni tajni dokumenti iz Vatikana, med drugim o domnevni zaroti proti papežu in spornih poslih vatikanske banke IOR. Gabriele je s preiskovalci sodeloval in lahko po poročanju italijanskih medijev pričakuje milejšo kazen.

Vatikan je v ponedeljek obsodil poročanje medijev, ki so nekatere tesne papeževe zaupnike, med njimi njegovo svetovalko Ingrid Stampa in dva kardinala, povezali z afero Vatileaks. Iz Vatikana so sporočili, da je trojica omenjenih res pričala pred preiskovalno komisijo, vendar to še ne pomeni, da so osumljenci.

Zaupni dokumenti so v italijanske medije začeli prihajati januarja, kar je močno razjezilo in osramotilo Sveti sedež. Ob izbruhu afere so v Vatikanu poudarjali, da v uhajanje dokumentov kardinali niso vpleteni, ampak da je Gabriele deloval samostojno. Ker Gabriele velja za zvestega papežu, se je tako v javnosti ugibalo, ali ni zgolj žrtveno jagnje v boju za oblast znotraj vatikanske hierarhije.

loading...
Loading...