stojnice, belvedere Svet24.si

Foto: Prodajalci okupirali istrske ceste, stojnice...

mladič srne trava Svet24.si

Foto: Za varnost živali na travinju je mogoče ...

1711036296-dsc9299-01-1711036248215 Necenzurirano

Od Žuglja do Žaklja: ko zloraba institucij ...

jansa orban budimpesta cpac Reporter.si

Klavrn zaton Janeza Janše: Hrvat Plenković je ...

hezonja Ekipa24.si

Sramoten izpad! Hrvaški reprezentant in član ...

Poleg britanskega škandala, Rebel razkriva tudi druga sporna povabila, vključno z 2-milijonsko ponud Odkrito.si

Kraljeva družina - Orgije in droga na zasebnih ...

parfumi Ekipa24.si

Kamera ujela znanega in uglednega slovenskega ...

Naročilo knjige OZADJE REPORTERJA IN MAGA
Svet

Nekdanji papežev butler: Zlo in korupcija v vrhu Cerkve

Deli na:
Nekdanji papežev butler: Zlo in korupcija v vrhu Cerkve

Foto: Reuters

Nekdanji majordom papeža Benedikta XVI. Paolo Gabriele se je danes v nadaljevanju sojenja zaradi kraje papeževih dokumentov in njihovega posredovanja javnosti izrekel za "nedolžnega" glede očitanega mu kaznivega dejanja, a "krivega", ker je izdal papeževo zaupanje.

"Kar zadeva veliko tatvino, se izrekam za nedolžnega. Se pa čutim krivega, ker sem izdal zaupanje svetega očeta, ki ga imam rad kot sin," je dejal Gabriele. Dodal je, da je deloval sam, "brez sostorilca", a je priznal, da je imel veliko stikov v Vatikanu, kjer je čutil "veliko nezadovoljstvo".

Gabriele je na današnji drugi obravnavi potožil tudi nad razmerami v priporu. Povedal je, da je celica, v kateri je zaprt, tako majhna, da ne more stegniti rok, poleg tega v njej ves čas gori luč. Vatikan je danes že napovedal preiskavo o razmerah v priporu.

Predsednik sodišča Giuseppe Della Torre je v soboto ob začetku sojenja napovedal, da se bo sojenje nadaljevalo danes, naslednje obravnave pa so predvidene za vsak dan do 6. oktobra. Tako bi se lahko sojenje zaključilo že konec tedna.

Če bo Paolo Gabriele, ki je bil kot majordom eden od najožjih papeževih sodelavcev, spoznan za krivega, mu grozi do štiri leta zapora.



Gabriele je obtožen namerne kraje dokumentov s papeževe pisalne mize, ki jih je nato predstavil preiskovalnemu novinarju Gianluigiju Nuzziju, ta pa je potem prejete zaupne podatke objavil. Nekdanji papežev majordom je sicer dejal, da je hotel razgaliti "zlo in korupcijo" v ozadju najvišjih predstavnikov Cerkve. Obenem je izrazil razočaranje nad skrivnostnostjo v Vatikanu, od skrivnostnega izginotja hčerke vatikanskega uslužbenca leta 1983 do dvojnega umora in kasnejšega samomora s strani člana švicarske garde, ki običajno varuje Vatikan, leta 1998.

Gabrieleja so aretirali sredi maja, potem ko so v njegovem stanovanju odkrili vrsto zaupnih dokumentov, poleg tega pa še ček v vrednosti 100.000 evrov, izdan za papeža, ter kepo zlata, ki jo je papež nekoč dobil v dar.

Po 53 dneh preiskovalnega pripora so Gabrieleju sredi julija odredili hišni pripor, danes po se je prvič usedel na zatožno klop vatikanskega sodišča.

Proces je že pred samim začetkom zbudil veliko zanimanje javnosti, saj se v zgodovini Vatikana še ni zgodilo, da bi tesnemu sodelavcu papeža sodili zaradi tako hudih obtožb.