peterka1 Svet24.si

Primož Peterka in njegovih dvanajst kitajskih ...

čas Dobra karma

Tedenski horoskop: vi boste določali svoj čas in...

horoskop_astro_napoved Svet24.si

Horoskop za ponedeljek, 16. decembra

Reinhard Heydrich Svet24.si

Grob 'arhitekta holokavsta' odprt

srečna ženska Dobra karma

12 astroloških znakov in hvaležnost do konca ...

dejan-krajnc Njena.si

Koliko je bila vredna irokeza Poskočnega Dejana?

ksenija sešel zadnje slovo Njena.si

'Ksenija hvala bogu ni več trpela, ni čutila ...

Svet

V Vatikanu sodijo domnevnemu sostorilcu papeževega butlerja

Deli na:
V Vatikanu sodijo domnevnemu sostorilcu papeževega butlerja

Foto: Reuters

V Vatikanu se je danes začelo sojenje računalniškemu tehniku Claudiu Sciarpellettiju, ki je obtožen, da je papeževemu majordomu Paolu Gabrieleju pomagal pri objavi ukradenih papeževih tajnih dokumentov.

48-letni Sciarpelletti je obtožen, da je pomagal Gabrieleju, ki je bil minuli mesec obsojen na 18 mesecev zapora zaradi kraje in objave tajnih vatikanskih dokumentov.

V sodno dvorano je lahko vstopila le peščica novinarjev, snemalci in fotografi pa so ostali pred zaprtimi vrati, poroča francoska tiskovna agencija AFP.

Računalniški tehnik je bil aretiran 25. maja v okviru preiskave o uhajanju tajnih dokumentov, vendar je v celici vatikanskega zapora preživel le eno noč.

Vatikanska policija je med preiskavo na Sciarpellettijevi pisalni mizi našla sumljivo ovojnico, ki je bila naslovljena na Gabrieleja. V njej so bile fotokopije dokumentov, ki jih je raziskovalni novinar Gianlugi objavil v svoji knjigi Njegova svetost.

Novinar v knjigi opisuje intrige in notranje boje za vatikanskimi zidovi, dotaknil pa se je tudi drugih tem, od domnevnih prevar do spolnih škandalov.

Sciarpellettijeve izjave na zaslišanju so bile zmedene in protislovne. Najprej je dejal, da mu je Gabriele dal ovojnico, ker je želel njegovo mnenje o vsebini, vendar je ni nikoli odprl in je pozabil nanjo. Kasneje je izjavil, da mu je ovojnico dal nekdo drug, ki je v sodnih dokumentih označen samo s črko W. Govoril je tudi o drugi ovojnici, ki naj bi mu jo dal neki X, piše AFP.

Sojenje se bo verjetno osredotočilo na odnos med računalničarjem in papeževim strežnikom. Na stol za priče bo po pričakovanjih sedel tudi Gabriele.

loading...
Loading...