madelaine petsch Odkrito.si

Madelaine Petsch: Mučili so jo napadi panike

horoskop_zodiak_znaki Svet24.si

Horoskop za nedeljo, 25. avgusta

vesolje Svet24.si

Tedenski horoskop: poleg utečenih smeri tudi ...

poplave, vuzenica Svet24.si

FOTO in VIDEO: Sobotna neurja: zalite hiše, toča...

archie Svet24.si

Princ William vrača udarec bratu Harryu

filip-pesek_pl Njena.si

Sin Rosvite Pesek je zaročen

gasper kramar Njena.si

Izgubil 95 kilogramov in osvojil nov cilj!

Svet

V Vatikanu sodijo domnevnemu sostorilcu papeževega butlerja

Deli na:
V Vatikanu sodijo domnevnemu sostorilcu papeževega butlerja

Foto: Reuters

V Vatikanu se je danes začelo sojenje računalniškemu tehniku Claudiu Sciarpellettiju, ki je obtožen, da je papeževemu majordomu Paolu Gabrieleju pomagal pri objavi ukradenih papeževih tajnih dokumentov.

48-letni Sciarpelletti je obtožen, da je pomagal Gabrieleju, ki je bil minuli mesec obsojen na 18 mesecev zapora zaradi kraje in objave tajnih vatikanskih dokumentov.

V sodno dvorano je lahko vstopila le peščica novinarjev, snemalci in fotografi pa so ostali pred zaprtimi vrati, poroča francoska tiskovna agencija AFP.

Računalniški tehnik je bil aretiran 25. maja v okviru preiskave o uhajanju tajnih dokumentov, vendar je v celici vatikanskega zapora preživel le eno noč.

Vatikanska policija je med preiskavo na Sciarpellettijevi pisalni mizi našla sumljivo ovojnico, ki je bila naslovljena na Gabrieleja. V njej so bile fotokopije dokumentov, ki jih je raziskovalni novinar Gianlugi objavil v svoji knjigi Njegova svetost.

Novinar v knjigi opisuje intrige in notranje boje za vatikanskimi zidovi, dotaknil pa se je tudi drugih tem, od domnevnih prevar do spolnih škandalov.

Sciarpellettijeve izjave na zaslišanju so bile zmedene in protislovne. Najprej je dejal, da mu je Gabriele dal ovojnico, ker je želel njegovo mnenje o vsebini, vendar je ni nikoli odprl in je pozabil nanjo. Kasneje je izjavil, da mu je ovojnico dal nekdo drug, ki je v sodnih dokumentih označen samo s črko W. Govoril je tudi o drugi ovojnici, ki naj bi mu jo dal neki X, piše AFP.

Sojenje se bo verjetno osredotočilo na odnos med računalničarjem in papeževim strežnikom. Na stol za priče bo po pričakovanjih sedel tudi Gabriele.

Loading...