slabost Svet24.si

Celje, pozor: 47 ljudi iskalo zdravniško pomoč ...

Ragnitz, neznan plin Svet24.si

FOTO: Alarm streljaj od slovenske meje, na nebu se...

Branko Marinič Necenzurirano

Župan skriva, komu je prodal zemljo, ki jo ...

ales-primc_bobo Reporter.si

Še en Primčev referendum ni mogoč: pozno ...

cene prevc pm Ekipa24.si

Presenečenje! Eden najboljših Slovencev se ...

Ivan Šmergut Njena.si

Ivan lažji za 15 kilogramov zaključil snemanje ...

nzs tk Ekipa24.si

NZS na pomoč pri predsedniških volitvah! ...

Naročilo knjige OZADJE REPORTERJA IN MAGA
Svet

Papežev tajnik Paolo Gabriele gre pred sodnika zaradi kraje zaupnih dokumentov

Deli na:
Papežev tajnik Paolo Gabriele gre pred sodnika zaradi kraje zaupnih dokumentov

Foto: Reuters

Nekdanji osebni tajnik papeža Benedikta XVI. Paolo Gabriele se bo moral zaradi kraje in razkrivanja zaupnih vatikanskih dokumentov medijem zagovarjati na sodišču, so danes odločili v Vatikanu. Obtožnico so vložili tudi proti programerju iz državnega sekretariata, ki ga bremenijo sodelovanja pri kraji, poročajo tuje tiskovne agencije.

Pravosodje se je tako odločilo na podlagi rezultatov preiskave, ki jih je objavila posebna komisija treh kardinalov, ki jo je za preiskavo uhajanja dokumentov imenoval papež.

Gabrieleju očitajo, da je s papeževe pisalne mize ukradel zaupne dokumente, med katerimi so se nekateri pojavili v medijih. Med njimi so tudi dokumenti o domnevni zaroti za umor papeža in o spornih poslih vatikanske banke IOR.

Aretirali so ga sredi maja, potem ko so v njegovem stanovanju odkrili vrsto zaupnih vatikanskih dokumentov. Vse od takrat je bil priprt, od sredine julija pa na odločitev vatikanskih preiskovalcev čaka v hišnem priporu.

Če bo obsojen, mu grozi do šest let zapora. Po navedbah Vatikana se sojenje ne bo začelo pred oktobrom.Vatikanski preiskovalni sodnik Piero Bonnet je zaradi sodelovanja v kraji danes vložil obtožnico proti analitiku in programerju v državnem sekretariatu Claudiu Sciarpellettiju.

Gabriele je papeža zaradi razkrivanja tajnih dokumentov že prosil za odpuščanje in mu zagotovil, da je deloval sam, čeprav se pojavljajo govorice, da je v primer vpletenih več ljudi.

Tiskovni predstavnik Vatikana Federico Lombardi je danes dejal, da morebitno vpletenost drugih osumljencev še preiskujejo. Povedal je še, da pri papeževem majordomu niso našli le zaupnih papeževih dokumentov, temveč med drugim tudi ček v vrednosti 100.000 evrov, izdan za papeža, ter kepo zlata, ki jo je papež nekoč dobil v dar.

Po besedah Lombardija preiskava proti Gabrieleju še poteka, zanj pa so zahtevali tudi mnenje psihiatra.