bencin Svet24.si

Znane so nove cene goriv: So dosegle rekord, ali ...

jasna kuljaj Svet24.si

FOTO: Kje dopustujejo slovenski estradniki?

Jaša jenull Necenzurirano

Kaj bo Jaša Jenull rekel ob izbiri šefa ...

pirc musar ms Reporter.si

Kako sta obogatela Nataša Pirc Musar in njen mož...

dragic Ekipa24.si

Ste videli, slišali? Dragićev govor soigralcem v...

katja-in-katka-bogataj Njena.si

Katja in Katka Bogataj: Najin otrok bo imel dve ...

Adam Delius Ekipa24.si

Oglasil se je Delius! Tu je novi trener in njegova...

Naročilo knjige OZADJE REPORTERJA IN MAGA
Svet

Italijani imajo več kot milijon neprijavljenih nepremičnin

Deli na:

Italijanski davčni uradi so lani, da bi povečali prilive v državno blagajno, poostrili nadzor nad nepremičninami. Odkrili so kar več kot milijon neprijavljenih hiš, stanovanj, apartmajev, garaž in poslovnih stavb, ki bi lahko v državno blagajno prinesli skoraj pol milijarde evrov dodatnih davkov.

Ne le, da bodo lastniki teh nepremičnin odslej morali plačevati davke, neplačane davke bodo morali poravnati tudi za nazaj, poročajo italijanski mediji.

Odkritje uradno neobstoječih nepremičnih je pomembno tudi zato, ker bo z letošnjim junijem v Italiji ponovno začel veljati davek na prvo nepremičnino, ki ga je uvedla vlada Maria Montija.

Zgolj v Rimu so odkrili prek 30.000 nikoli prijavljenih nepremičnin, v celotni deželi Lacij pa prek 80.000, ki imajo skupaj prek 70 milijonov evrov katastrskega dohodka. V Toskani so odkrili kar prek 123.000 v kataster nevpisanih nepremičnin.

Z obdavčitvijo prve stanovanjske nepremičnine bodo država in občine pobrale dodatnih 11,5 milijarde evrov davkov, poročajo italijanski mediji.

Družine bodo lahko davek znižale z uveljavljanjem 200 evrov olajšave, ki jo lahko zvišajo še za 50 evrov za vsakega otroka, mlajšega od 26 let, vendar največ do 400 evrov.

Družine naj bi letos po nekaterih izračunih v povprečju plačale 83 evrov davka. Najvišji povprečni davek bodo plačali v Rimu, okoli 460 evrov, in v Milanu, okoli 430 evrov.

Povprečni davek na drugo nepremičnino, ki je odvisen tudi od katastrskega dohodka, bo po poročanju italijanskih medijev znašal okoli 630 evrov, v Rimu skoraj 1300 evrov, v Milanu pa približno 1350 evrov.