Mint Butterfield Svet24.si

Izginila hčerka ameriškega milijarderja, ...

duša Svet24.si

Pogovori s pokojnimi ne izčrpajo, ampak pomirijo

Screenshot 2024-04-25 at 16.31.28 Necenzurirano

Žakelj obrnil ploščo: zdaj ve, da je na ...

milan kucan sr Reporter.si

Razvnete strasti v SD: Milana Kučana razkuril ...

popovic Ekipa24.si

Velika drama kapetana Celja: Po tekmi z Domžalami...

jure-podjavoršek Njena.si

Mojster Jure: Žena in otroci so moje življenje

luka doncic Ekipa24.si

Luka Dončić je postal del izbrancev in podpisal ...

Naročilo knjige OZADJE REPORTERJA IN MAGA
Slovenija

Janša: Slovenija je likvidna in lahko brez težav poravnava svoje obveznosti

Deli na:
Janša: Slovenija je likvidna in lahko brez težav poravnava svoje obveznosti

Foto: Bobo

V državni blagajni je okoli 700 milijonov evrov primanjkljaja, stanje tekoče bilance proračuna pa je v sredo znašalo milijardo in deset milijonov plusa. To pomeni, da je Slovenija likvidna in lahko brez težav poravnava svoje obveznosti, je danes v Ljubljani dejal Janez Janša, ki je novi predsednici vlade Alenki Bratušek že predal večino poslov.

Janša je opozoril, da položaj kljub vsem narejenim korakom še vedno ni preprost. Bratuškovi je poskušal danes predstaviti aktualno stanje v javnih financah in v državni blagajni. V državni blagajni je po njegovih besedah okoli 700 milijonov evrov primanjkljaja, kar da je visoka številka, a bistveno nižja od tiste, ki jo je podedovala njegova vlada.

Poleg tega je stanje tekoče bilance proračuna v sredo po Janševih besedah znašalo milijardo in deset milijonov plusa, kar da pomeni, da je slovenska država likvidna in lahko brez težav poravnava svoje obveznosti.


"Bo pa v primeru, da v tem času ne prodamo novih obveznic, 6. junija položaj bistveno drugačen. Takrat ob nespremenjenem stanju pridemo do minusa v višini 800 milijonov evrov," je opozoril. Zato je po Janševih besedah treba zagotoviti uspešno zadolževanje na mednarodnih finančnih trgih, da bomo sposobni odplačevati stare dolgove.

Po izvedenih reformah in po premikih v Evropi v zadnjem času je stanje in perspektiva pozitivne možnosti prodaje slovenskih državnih obveznic bistveno boljša, kot je bila oktobra lani, je prepričan Janša. Danes je po njegovih ocenah bistveno lažje in za bistveno nižjo ceno možno dobiti dodaten kapital.

Velike nevarnosti in zaostritev zato do junija ne vidi, saj da je položaj zaenkrat v redu, zaradi izvedenih reform in zato, ker se je Slovenija dvignila na lestvicah Organizacije za ekonomsko sodelovanje in razvoj in tudi zaradi ukrepov, ki sta jih v tem času sprejeli Evropska komisija in Evropska centralna banka.