horoskop_zodiak_znakijpg Svet24.si

Horoskop za nedeljo, 19. januarja

Giorgos Parasiris; Savina Atai Dobra karma

Konec je! Savina po sedmih letih zapustila ...

Khagendra Thapa Magar Svet24.si

FOTO: Poslovil se je najmanjši človek na svetu

karl-erjavec Svet24.si

Karl Erjavec se ne umika le iz politike, ampak ...

opravičevanje Dobra karma

12 astro znakov - 24 različic opravičevanja

barbara-mucić Njena.si

To je prava ljubezen atraktivne Barbare

Archie, princ Harry Njena.si

Harry ločen od sina

Svet

Ciprski parlament odobril ustanovitev solidarnostnega sklada

Deli na:
Ciprski parlament odobril ustanovitev solidarnostnega sklada

Foto: Reuters

Ciprski parlament je včeraj zvečer odobril prva dva od osmih ukrepov, ki jih je predložila ciprska vlada, da bi do ponedeljkovega roka zagotovila finančno pomoč EU. Poslanci so tako glasovali v prid vzpostavitvi posebnega investicijskega solidarnostnega sklada, ki bi med drugim nacionaliziral sredstva iz pokojninske blagajne.

Poleg tega bi sklad izdal obveznice na račun prihodnjih dohodkov od prodaje naravnega plina, ki se nahaja ob ciprski obali. Poslanci so glasovali tudi za nadzor kapitala, s čimer bi preprečili beg denarja iz ciprskih bank, ko se bodo te končno v torek odprle po več kot tednu dni, poroča francoska tiskovna agencija AFP.

Pred ciprskim parlamentom pa so se med razpravo sicer zbrale množice ljudi, predvsem zaposlenih v bankah, ki jih skrbi propad njihovih delodajalcev. Okoli 30 mladih, pokritih s kapucami, je pred policijskimi barikadami zažgalo evropsko zastavo.

Glavno vprašanje pa ostaja uvedba spornega davka na bančne vloge, o katerem naj bi parlament predvidoma glasoval danes. Po najnovejših predlogih naj bi davek sicer plačali le imetniki bančnih vlog, ki presegajo 100.000 evrov. Davek pa naj bi znašal tudi do 15 odstotkov. Poslanci so ta davek v malo drugačni obliki pred dnevi odločno zavrnili.


Poslanci pa naj bi še razpravljali o možnosti, da druga največja ciprska banka Laiki ne bo več odprla svojih vrat. Banko bi namreč razdelili v dva dela: na zdravi del, kamor bi prenesli vse zavarovane bančne vloge, torej vloge do 100.000 evrov, za katere velja državno jamstvo. Preostale vloge bi prenesli na tako imenovano slabo banko, v tem primeru pa bi se varčevalci soočili z do 40-odstotnim rezom.

Trojka sicer zahteva, da Nikozija v zameno za 10 milijard evrov mednarodne finančne pomoči sama zbere dodatne 5,8 milijarde evrov. Dogovor s posojilodajalci mora Ciper doseči najkasneje do ponedeljka, sicer bo otoška država ostala brez izredne likvidnostne pomoči Evropske centralne banke njenim bankam, kar bi najverjetneje vodilo v dokončen propad ciprskega bančnega sistema.

Na ciprski parlament sicer že pritiska čas, saj naj bi bilo za nedeljo v Bruslju že napovedano srečanje finančnih ministrov evroskupine, ki naj bi se poskušali dogovoriti o zadnji možni rešitvi situacije, še poroča AFP.

Medtem pa je bonitetna hiša Moody's včeraj znižala bonitetne ocene treh največjih ciprskih bank - Laika, Bank of Cyprus ter Hellenic Bank. Kot razlog za znižanje je Moody's navedel pričakovane izgube, s katerimi se bodo morali soočiti komitenti, pričakovane dodatne omejitve bančnega prometa po odprtju bank ter povečano negotovost glede njihove dokapitalizacije.

loading...
Loading...