vročina, moški, park Svet24.si

Po ohladitvi nas čaka prvi vročinski val

robert tomazin Svet24.si

Janševi politični nastavljenci že izgubljajo ...

piarovci lobisti-2 Necenzurirano

To so zmagovalci Janševega pohoda na medije in ...

branko grims Reporter.si

Sramota, kaj počne Branko Grims: na twitterju ...

doncic Ekipa24.si

Auč, naravnost v ... Curry Dončiću pokazal, ...

charlotte Odkrito.si

Tega Kate Middleton ne sme narediti!

cristiano georgina 22 Ekipa24.si

Uh, kako je seksi! Ronaldova zaročenka po smrti ...

Naročilo knjige OZADJE REPORTERJA IN MAGA
Svet

Iskanje pogrešanega Splitčana izzvalo besedno vojno med hrvaškimi in srbskimi politiki

Deli na:
Iskanje pogrešanega Splitčana izzvalo besedno vojno med hrvaškimi in srbskimi politiki

Matej Periš - Foto: nestali.hr

V noči s 30. na 31. december je v srbski prestolnici izginil 27-letni Splitčan Matej Periš. Za njim je stekla obsežna iskalna akcija, ki po več kot tednu še ni prinesla odgovorov, je pa poskrbela za besedno vojno med hrvaškimi in srbskimi politiki, poročajo hrvaški mediji.

Periš je prišel skupaj s šestimi prijatelji v Beograd na silvestrovanje. Večer pred tem so se odpravili v mesto in se med drugim zabavali v enem od klubov vzdolž Save. Tam so pogrešanega okoli 2. ure zjutraj tudi nazadnje videli. Nadzorne video kamere so ga kasneje sicer še posnele, kako teče po eni od beograjskih ulic in skuša ustaviti taksi, nato pa je za njim izginila vsaka sled.

Čolni srbske policije že več dni preiskujejo Savo in Donavo, 27-letnika med drugim iščejo s posebej za to izurjenimi psi in tudi droni, a zaenkrat brez uspeha. Perišev oče, ki je odpotoval v Beograd, je med drugim zanikal, da bi njegov sin, ki je bil športnik, užival droge.

Medtem ko se iskanje nadaljuje, pa se je danes razvnela besedna vojna med hrvaškim in srbskim ministrstvom.Za jezo je sicer poskrbela četrtkova izjava hrvaškega premierja Andreja Plenkovića, ki je dejal, da je glede primera Periš vsak dan v navezi s hrvaškimi ministrstvi, ki komunicirajo s srbskimi organi. Kot je dejal, ga kot hrvaškega predsednika vlade ne zanimajo izjave srbskega notranjega ministra Aleksandra Vulina o poteku preiskave, ampak želi dobiti "popolno informacijo" o že več dni pogrešanem hrvaškem državljanu. Dodal je še, da ima vtis, da "celotne slike še vedno nimamo".

Srbsko notranje ministrstvo je v četrtek nato Plenkovića pozvalo, naj ne moti dela pripadnikov srbske policije in naj ne ovira iskanja pogrešanega Hrvata s svojimi "nesmiselnimi komentarji". Ocenil je še, da "Plenković očitno ne spoštuje dela srbske policije", kar pa da jih "niti ne čudi niti ne preseneča".

Hrvaško zunanje ministrstvo je danes stopilo odločno v bran premierju in je odziv Beograda ostro kritiziralo, med drugim kot neprimeren, neutemeljen, kontraproduktiven in nelogičen. Poudarili so, da je skupen interes vseh razsvetliti usodo izginulega in izvedeti celovito informacijo o zaporedju dogodkov, kar je bil tudi edini namen Plenkovićeve izjave.