radescica_(3) Svet24.si

Foto: V dveh dneh iz dolenjskih jam izvlekli za ...

stareješi, pomoč Svet24.si

Nova pravica, ki je diskriminatorna do upokojencev...

rok-snežič Necenzurirano

Snežič serijsko izgublja tožbe, stroškov pa ...

jansa logar bobo1 Reporter.si

Logar Janši počasi, a vztrajno načenja živce: ...

rogaška celje Ekipa24.si

Bizarno! 'Nagice', poljubi deklet ... Takšna ...

Konec februarja je tako izbruhnilo! Odkrito.si

Trije močni izbruhi na Soncu: kaj se dogaja?

luka doncic dallas Ekipa24.si

Kakšen odgovor Dončića in Dallasa vsem kritikom...

Naročilo knjige OZADJE REPORTERJA IN MAGA
Svet

Hrvaški diplomat obtožen vohunjenja v Beogradu

Deli na:
Hrvaški diplomat obtožen vohunjenja v Beogradu

Panorama srbske prestolnice Beograd (fotografija je simbolična). - Foto: beograd.rs

Srbsko zunanje ministrstvo je v ponedeljek prvega sekretarja na hrvaškem veleposlaništvu v Beogradu razglasilo za nezaželeno osebo. Ministrstvo je v odločitvi pojasnilo, da je Hrvoje Šnajder "grobo prestopil okvire diplomatskih norm", srbski vladi naklonjene Večernje novosti pa poročajo, da naj bi diplomat deloval kot vohun.

Zunanje ministrstvo v Beogradu je v kratki izjavi pojasnilo, da je Šnajderja razglasilo za nezaželeno osebo v skladu z 9. členom dunajske konvencije o diplomatskih odnosih, poroča hrvaška tiskovna agencija Hina.

Omenjeni člen državi sprejemnici dopušča, da kadar koli, ne da bi morala pojasniti svojo odločitev, obvesti državo pošiljateljico, da je kateri koli član osebja predstavništva persona non grata. Beograd je s svojo odločitvijo formalno že seznanil tudi hrvaškega veleposlanika Hidajeta Biščevića.

Neimenovani viri so za časnik Večernje novosti povedali, da je Srbija zbrala dokaze, da je Šnajder vohunil ter rekrutiral za delo za hrvaško obveščevalno službo. Teh navedb vladi držav še nista komentirali.

Hrvaško zunanje ministrstvo je v izjavi za javnost v celoti zavrnilo odločitev srbskih kolegov, ki so jo označili za "korak v smeri poslabšanja medsebojnih odnosov". V Zagrebu so prepričani, da ta korak vodi k "nadaljnji destabilizaciji občutljivih regionalnih politično-varnostnih razmer, v času ko je stabilnost na jugovzhodu Evrope ključna za celo Evropo".

Kot so opozorili, poteza Beograda predstavlja dodaten pritisk na uslužbence hrvaškega veleposlaništva, ki da se posebej izraža v predvolilnem času v Srbiji, še navaja Hina.

V skladu z odločitvijo srbskega predsednika Aleksandra Vučića bodo predčasne parlamentarne volitve potekale 17. decembra.