reševalci gasilci avstrija Svet24.si

49-letnik na stopnišču napadel 50-letnico, jo ...

Srbski igralec Sergej Trifunović Svet24.si

Igralec Sergej Trifunović ponovno v primežu ...

Damjan Žugelj Necenzurirano

Slovenski Watergate: tožilstvo zahteva preiskavo ...

asta-vrecko Reporter.si

Blamaža: levičarka Asta Vrečko namesto ...

rudiger Ekipa24.si

Genialno! Rüdiger vratarju Reala pomagal pred ...

Pogled, ki pove vse! Odkrito.si

Meghan - ljubosumni izpad? Ženski ukazala, naj se...

elsnik Ekipa24.si

Uh, kakšne besede! Kapetan Olimpije Elšnik po ...

Naročilo knjige OZADJE REPORTERJA IN MAGA
Svet

Prepiri predsednikov Plenkovića in Milanovića zasenčili praznovanje ob 27. obletnici Nevihte

Deli na:
Prepiri predsednikov Plenkovića in Milanovića zasenčili praznovanje ob 27. obletnici Nevihte

Slovesnosti ob obletnici hrvaške operacije Nevihta v Kninu (fotografija je simbolična). - Foto: Bobo

Na Hrvaškem bo v petek potekala osrednja slovesnost ob dnevu zmage, domovinske hvaležnosti in veteranov ter 27. obletnici vojaške operacije Nevihta. V Kninu, nekdanjem središču srbskega upora na Hrvaškem, se bo zbral ves državni vrh. Obletnico so letos znova zasenčila nesoglasja v hrvaški politiki, zaostrili so se tudi odnosi s Srbijo.

Nesoglasja v hrvaški politiki oziroma zaostreni odnosi med hrvaškim predsednikom Zoranom Milanovićem in premierjem Andrejem Plenkovićem oziroma kar celotno vlado se bodo po poročanju hrvaških medijev odrazila tudi letos.

Prvič od osamosvojitve države bo Milanović, ki je tudi vrhovni poveljnik vojske, na kninski trdnjavi danes zvečer sam organiziral sprejem za vojaške poveljnike ob dnevu zmage in obletnici Nevihte. Na njem bo pripadnikom vojske izročil odlikovanja in podelil več napredovanj.

Doslej je sprejem organiziralo več pristojnih ministrstev v sodelovanju z uradom predsednika. Po lanskem škandalu, ko več upokojenih generalov ni pravočasno prejelo vabil, zaradi česar je bilo videti, kot da sprejem predsednika bojkotirajo, letos sprejem prvič organizira predsednik sam, poroča hrvaški portal regionalne televizije N1.

Kot dodaja portal, pa bodo v času zaostrenih odnosov med predsednikom in vlado na sprejemu manjkali notranji minister Davor Božinović, minister za veterane Tomo Medved in obrambni minister Mario Banožić.

Slednji je sicer v sredo zvečer za hrvaško televizijo HRT zanikal, da bi šlo za bojkot. Dejal je, da se sprejema ne bo udeležil zaradi že prej dogovorjenih obveznosti vlade. Poudaril je, da so sprejem do pred dvema letoma organizirala ministrstva, ko so ugodila predsedniku države, ki je dotlej bil le gost, in ga vključili.

Bivši obrambni minister Pavao Miljavac pa je bil do neudeležbe ministrov kritičen. Za N1 je dejal, da si Nevihta, ki je ustvarila hrvaško državo, ne zasluži takšnega bojkota.

Pred obletnico Nevihte pa so se tako kot vsako leto znova zaostrili tudi odnosi Hrvaške s Srbijo, ki se na ta dan spominja pregona Srbov. Nevihto je danes tako več visokih srbskih predstavnikov znova obsodilo kot nekaznovano največje etnično čiščenje v Evropi po drugi svetovni vojni.

Srbski notranji minister Aleksandar Vulin je dejal, da je bila Nevihta zločin, ki ga Srbi ne morejo pozabiti in oprostiti. Po srbskih virih naj bi bilo s hrvaškega ozemlja takrat pregnanih več kot 200.000 Srbov, umrlih ali pogrešanih pa 1869.


Po hrvaških virih je med Nevihte državo zapustilo okoli 90.000 hrvaških Srbov. Enako je ocenilo tudi Mednarodno sodišče za vojne zločine na območju nekdanje Jugoslavije. Na Hrvaško naj bi se jih po vojni vrnilo le nekaj deset tisoč.

V Srbiji, kjer je 5. avgust dan spomina na trpljenje in pregon Srbov, ga bodo danes prvič obeležili v večjem mestu in sicer na osrednjem trgu v Novem Sadu. Udeležil se ga bo srbski predsednik Aleksandar Vučić, pa tudi srbski član predsedstva BiH Milorad Dodik in predsednica srbske entitete v BiH Republike srbske Željka Cvijanović. Srbija in Republika Srbska namreč obletnico skupaj obeležujeta od leta 2014.

Stopnjevanje napetosti se je sicer začelo junija, ko je srbsko tožilstvo za vojne zločine vložilo obtožnico proti štirim hrvaškim vojaškim pilotom zaradi domnevnega bombardiranja begunske kolone med Nevihto v BiH. Zagreb je zavrnil obtožbe kot neresnične.

Pred dobrima dvema tednoma pa je Vučić poskrbel za dodatno zaostritev, ko je želel zasebno in ne da bi obvestil hrvaške oblasti obiskati nekdanje ustaško koncentracijsko taborišče v Jasenovcu, kjer je med drugo svetovno vojno ustaška država NDH ubila več kot 80.000 ljudi, največ Srbov, Judov in Romov. Zaradi prepovedi obiska je Srbija obtožila Hrvaško, da se obnaša kot NDH in da gre za največji škandal v sodobni zgodovini obeh držav.

Na Hrvaškem je sicer 5. avgust eden največjih državnih praznikov, s katerim predvsem slavijo zmago in obujajo spomine na vojaško operacijo Nevihta leta 1995. Tedaj so med 4. in 8. avgustom osvobodili veliko večino državnega ozemlja, ki so ga leta 1991 zasedli srbski uporniki in nasprotniki hrvaške državnosti.

Z Nevihto je Hrvaška dokončno porazila srbske sile na Hrvaškem in si povrnila več kot 10.000 kvadratnih kilometrov svojega ozemlja med Petrinjo in zaledjem Šibenika. Zmaga je po mnogih ocenah odprla tudi pot za mirno reintegracijo vzhodne Slavonije, ki so jo prav tako leta 1991 zasedle srbske sile.

Osrednji del proslave bo v petek potekal na lokalnem nogometnem stadionu, na kninski trdnjavi pa bodo izobesili velikansko hrvaško zastavo, kot so to storili hrvaški vojaki 5. avgusta 1995. 244 umrlih hrvaških vojakov v operaciji bo simbolno prvič predstavljajo prav toliko vojakov na trdnjavi.

Kot vsako leto bodo položili vence pri spomeniku hrvaške zmage na osrednjem mestnem trgu in pripravili mašo. Slovesne nagovore bodo imeli predsedniki sabora, države in vlade, Gordan Jandroković, Milanović in Plenković, ter kot predstavnik veteranov upokojeni general Mladen Markač, ki je bil sicer na haaškem sodišču po poveljniški odgovornosti zaradi zločinov nad Srbi med Nevihto sprva obsojen, nato pa oproščen. V organizaciji mestne občine bodo zvečer pripravili koncert Doris Dragović in ognjemet.

Ker ne veljajo omejevalni ukrepi zaradi pandemije covida-19, letos prvič po dveh letih znova pričakujejo veliko obiskovalcev, poroča hrvaška tiskovna agencija Hina.