matej tonin Dobra karma

Matej Tonin: ministrant ali narcis pod žarometi ...

mars, marsis Svet24.si

Pod površjem Marsa več vodnih teles

jansa nova24tv Reporter.si

Na strankarski televiziji SDS med intervjujem s ...

meja mejni prehod obrezje hrvaska bobo1 Svet24.si

Od danes iz obmejnih hrvaških županij v ...

Tomi Rumpf Necenzurirano

Počivalškovim se je sfižila nabava zaščitne ...

Melania Trump, melania, trump, melanija trump Odkrito.si

Kaj razkriva Melanijin podpis?

metka Njena.si

Ljubezen po domače: Je pri Metki doma hudo ...

Svet

Beograd je udaril po hrvaških Srbih, ki so se udeležili kninske slovesnosti ob obletnici Nevihte

Deli na:
Beograd je udaril po hrvaških Srbih, ki so se udeležili kninske slovesnosti ob obletnici Nevihte

Slovesnosti ob obletnici hrvaške operacije Nevihta v Kninu. - Foto: Bobo

Srbski zunanji minister Ivica Dačić je ocenil, da je bila udeležba podpredsednika hrvaške vlade iz vrst srbske manjšine Borisa Miloševića na sredini slovesnosti ob obletnici hrvaške operacije Nevihta v Kninu napaka. V političnem vodstvu hrvaških Srbov so ob tem opozorili na napačno politiko Beograda do hrvaških Srbov med vojno na Hrvaškem.

Dačić je v oddaji Oko na srbski televiziji (RTS) v sredo zvečer med drugim dejal, da je bila Miloševićeva udeležba na slovesnosti poskus rušenja enotnosti Srbov na Hrvaškem, v BiH, Črni gori in Srbiji. Dejal je, da Srbi v preostalih treh državah ne podpirajo te poteze srbske skupnosti na Hrvaškem.

Milošević je bil na parlamentarnih volitvah na Hrvaškem 5. julija izvoljen za poslanca, nato je kot član koalicijske Samostojne demokratske srbske stranke (SDSS) postal podpredsednik hrvaške vlade, pristojen za družbene dejavnosti ter človekove in manjšinske pravice. V sredo se je kot prvi visoki državni uradnik iz vrst srbske manjšine udeležil hrvaške slovesnosti ob obletnici Nevihte, ki jo v Srbiji doživljajo kot etnično čiščenje Srbov.

Dačiću je v oddaji odgovoril predsednik SDSS in saborski poslanec Milorad Pupovac, ki je poudaril, da obtožbe na račun Miloševića predstavljajo najslabšo srbsko tradicijo. Dačića, ki je veljal za enega najtesnejših sodelavcev nekdanjega srbskega predsednika Slobodana Miloševića, je spomnil, da so odgovorni za srbsko politiko imeli priložnost ustaviti eksodus Srbov iz Hrvaške, če bi sprejeli mednarodne načrte za avtonomijo Srbov na Hrvaškem v 90. letih prejšnjega stoletja. Pupovac je povedal, da so hrvaški Srbi tudi takrat opozarjali Beograd, da takratna srbska politika ni bila dobra za rojake na Hrvaškem.

Pupovac je izpostavil še, da je bilo v sredo na slovesnosti v Kninu opaziti odmik od vojne retorike. Ocenil je, da je to prvi korak k razbremenitvi posledic vojne ter dostojanstvenemu bivanju Srbov na Hrvaškem.Pupovac je bil danes v kraju Uzdolje nedaleč od Knina, kjer je imela srbska skupnost na Hrvaškem spominsko slovesnost za civilne srbske žrtve po Nevihti. Napovedal je, da bodo imeli v naslednjih dneh podobne spominske slovesnosti tudi v drugih krajih, kjer so bili med Nevihto leta 1995 in po njej ubiti srbski civilisti. Komemoracije v vasi Grubori pri Kninu se bo 24. avgusta po napovedih udeležil tudi podpredsednik hrvaške vlade in minister za veterane Tomo Medved, ki je član vladajoče HDZ.

Hrvaški državni vrh je na sredini proslavi obžaloval tako hrvaške kot srbske žrtve v vojni na Hrvaškem (1991-1995). Hrvaški premier Andrej Plenković je med drugim dejal, da legitimna pravica Hrvaške do obrambe ne more biti opravičilo za zločin ter da je vsak tovrsten zločin grda brazgotina na pravičnem obrazu in obrambnem značaju vojne, ki so jo vodili Hrvati.

Čeprav je bilo v Kninu slišati veliko o miru in spravi med Hrvati in Srbi, se na Hrvaškem nekateri s tem še vedno ne morejo sprijazniti. To med drugim dokazuje pisanje sovražnih grafitov na avtomobil z beograjskimi registrskimi oznakami v Splitu minulo noč.

Policija išče storilca, ki je na avtomobil s črnim sprejem večkrat napisal "Ubij Srba" in "ZDS (Za dom spremni) ter "Prižgi traktor", kar je povezano z odhodom Srbov med Nevihto, ko so Hrvaško večinoma zapustili v traktorskih kolonah.

Loading...