muenchen, sneg Svet24.si

Foto: Obilno sneženje v Münchnu

elektrika. števec, denar Svet24.si

Kaj so si zamislili v vladi in kaj bo v resnici ...

janez janša, borut pahor Necenzurirano

Zakaj si Borut Pahor želi veliko koalicijo ...

rtv slovenija rtvs pl Reporter.si

Srednji vek na RTVS: v 21. stoletju se papirji ...

navijaci re Ekipa24.si

Slovenski navijači, pozor! Vse, kar morate vedeti...

kristijan-kozole Njena.si

Kmetija: Kristijan utrpel hudo nesrečo

doncic goltes Ekipa24.si

Pokazal jo je!! Luka Dončić svetu predstavil ...

Naročilo knjige OZADJE REPORTERJA IN MAGA
Svet

Hrvaška opozicija pripravlja izzivalce Plenkoviću: šef SDP napoveduje zmago ali odstop

Deli na:
Hrvaška opozicija pripravlja izzivalce Plenkoviću: šef SDP napoveduje zmago ali odstop

PLENKOVIČ - Foto: STA

Slabo leto pred parlamentarnimi volitvami na Hrvaškem kampanja te dni dobiva nov zagon. V zeleno-levi platformi Zmoremo! so napovedali, da bo njihova kandidatka za premierko Sandra Benčić, vodja največje opozicijske stranke SDP Peđa Grbin pa je izjavil, da bo naslednje leto vodil vlado ali pa bo odstopil s čela stranke.

Grbin je soglasno podporo članov glavnega odbora socialdemokratov (SDP), da postane kandidat za premierja, dobil ta mesec.

Odločitev odbora je utišala namigovanja, da Grbin ne bo več dolgo na čelu stranke. Ta so se v medijih pojavila, potem ko naj bi nekateri člani SDP izrazili nezadovoljstvo nad njegovo nizko priljubljenostjo v javnomnenjskih anketah, slabimi voditeljskimi sposobnostmi, pa tudi nad tem, da mu ni uspelo izkoristiti afer, ki so v minulem letu pretresale vladajočo HDZ.

Grbin se ima kljub dvomom in kritikam za najresnejšega in najmočnejšega izzivalca aktualnega premierja Andreja Plenkovića, ki bo HDZ predvidoma popeljal tudi na naslednje volitve, najverjetneje poleti 2024.

Kot je Grbin dejal v nedeljo v intervjuju za hrvaško tiskovno agencijo Hina, ne bi kandidiral, če ne bi verjel, da lahko premaga Plenkovića. Dodal je, da bo SDP prišel do zmage z "vrsto realnih in trajnostnih politik", med njihovimi prednostnimi nalogami pa bodo odnosi na delu, višje plače, nižje cene stanovanj, predšolska vzgoja, gospodarstvo in upokojenci.

Sledenje je pred kratkim sicer že nagovarjal z neposrečeno oglasno kampanjo, ki je poleg fotografije domnevne upokojenke med drugim sporočala: Bolje vrv okoli vratu, kot se mučiti. Namesto odobravanja je naletela na hude kritike.

O možnih koalicijskih partnerjih Grbin v zadnjem času ni govoril. SDP je še do spomladi računal, da se bo na čelo vlade zavihtel v sodelovanju z Zmoremo!, a je platforma ponudbo SDP o predvolilni koaliciji v začetku poletja zavrnila.

Odločitev, da bodo na volitvah nastopili sami, naj bi v Zmoremo! sprejeli na podlagi javnomnenjskih anket. Te naj bi pokazale, da bi sami na volitvah dosegli boljše rezultate.

SDP je tako namesto partnerja na levici dobil močnega nasprotnika, Grbin kot kandidat SDP za premierja pa močno nasprotnico v eni od najbolj prepoznavnih hrvaških političark Sandri Benčić.

Kot je v soboto na novinarski konferenci sporočil zagrebški župan Tomislav Tomašević, ki z Benčić kot koordinator vodi Zmoremo!, so njeno kandidaturo za premierko na seji sveta stranke sprejeli soglasno.


Benčić je magistrica prava, ki zadnjih dvajset let deluje kot aktivistka za zaščito človekovih pravic in spolno enakopravnost v civilni družbi. Udeležila se je številnih protestov za zaščito pravic pripadnikov LGBT-skupnosti ter zlorabljenih otrok in žensk. Poleg tega je članica Centra za mirovne študije, kjer je delala do leta 2018, največ na temo neenakosti, azila in migracij, piše v njeni biografiji na spletni strani platforme Zmoremo!.

Odkar je stopila v politiko, je znana po svojih ostrih in glasnih kritikah na račun vladajoče HDZ.

Hrvaškega premierja je obtožila, da je mecen korupcije na Hrvaškem, direktorji, ki prihajajo iz vrst stranke HDZ, pa imajo po njenih besedah dovoljenje za krajo milijonov in milijard. Pri tem je kot primer navedla nedavno afero zaradi preprodaje plina.

Državno podjetje Hrvatska elektroprivreda (Hep) je moral zaradi vladne uredbe o odpravi motenj na domačem energetskem trgu kupovati zemeljski plin od družbe Ina - lastnika katere sta država in madžarska skupina Mol - po ceni 47,60 evra na megavatno uro. Ko so napolnili skladišča in imeli presežke plina, so ga prodali naprej po ceni med enim centom in 34 evrov na megavatno uro. Izgube Hepa bi zaradi vladne uredbe po nekaterih ocenah lahko znašale do 200 milijonov evrov.

Benčić je v torek na seji sabora opozorila, da je direktor Hepa Frane Barbarić tri mesece po aferi s plinom še vedno na položaju, kar naj bi mu omogočalo da skriva dokaze. "To ni prvič. Vsakič jih do konca puščate na položaju moči, dokler ne prideta urad za preprečevanje korupcije in organiziranega kriminala ter policija. Ne vem, ali vi jemljete denar, a ste zaradi takšnih odločitev mecen korupcije na Hrvaškem," je dejala Plenkoviću.

Ta je na prvi jesenski seji sabora njene besede označil za nesramno laž. "Zdaj vas varuje imuniteta, da vas ne tožim. Pretiravate. Nimate niti drobca dokaza. Ste nemočni, patetični in bedni," je dejal.

Dodal je, da opozicija ne ve več, kako bi premagala HDZ, in ga brez dokazov obtožuje korupcije, nato pa je naštel uspehe vlade, vstop Hrvaške v schengensko in evrsko območje, večjo zaposlenost, višji bruto domači proizvod, gradnjo pelješkega mostu pa tudi ponedeljkovo prebitje druge cevi predora Učka.

"To, kar smo obljubili, smo izpolnili," je v torek še poudaril premier in vodja stranke HDZ, ki po priljubljenosti še vedno premočno vodi pred drugimi strankami.

Mesečna javnomnenjska anketa CRO Demoskop za september, ki jo je za hrvaško televizijo RTL izvedla agencija Promocija plus, je pokazala, da bi stranko HDZ volilo 25,4 odstotka volivcev. Za SDP bi glasovalo 15,5 odstotka volivcev, za Zmoremo! pa 11 odstotkov.

Konec prihodnjega leta bodo na Hrvaškem tudi predsedniške volitve. Predsednik Zoran Milanović, ki je glede na ankete s 17 odstotki najbolj priljubljen politik, v boju za nov predsedniški mandat pa ga podpira SDP, trenutno še nima močnih uradnih izzivalcev.