reševalci gasilci avstrija Svet24.si

49-letnik na stopnišču napadel 50-letnico, jo ...

Dejan Süč Svet24.si

Poslanec Svobode se je zmotil, zato je bil sprejet...

Damjan Žugelj Necenzurirano

Slovenski Watergate: tožilstvo zahteva preiskavo ...

asta-vrecko Reporter.si

Blamaža: levičarka Asta Vrečko namesto ...

rudiger Ekipa24.si

Genialno! Rüdiger vratarju Reala pomagal pred ...

femme-fatale, femme-fatale-2023 Njena.si

Skrito v raju: Igralka blestela na fotografiranju ...

Luka Dončić Ekipa24.si

Dončič je kralj! Vsi se posebej pripravljajo na ...

Naročilo knjige OZADJE REPORTERJA IN MAGA
Svet

Hollande Merklovi očita blokado bančne unije

Deli na:
Hollande Merklovi očita blokado bančne unije

Foto: Reuters

Francoski predsednik Francois Hollande je nemški kanclerki Angeli Merkel očital blokado evropske bančne unije. Nemška predsednica vlade bi morala samo enkrat reči, da za napredovanje v tej smeri niso potrebne spremembe pogodb EU, saj obstoječa pravila omogočajo vzpostavitev tovrstne unije, je Hollande dejal za ameriški časnik Wall Street Journal.

Hollande pa je s tem oporekal nemškemu finančnemu ministru Wolfgangu Schäublu, ki je pred kratkim dejal, da bi bile za prestrukturiranje in vodenje bank v krizi resda potrebna skupna pravila za celotno EU, a da je za vzpostavitev evropske institucije pravna podlaga preveč vprašljiva.

Kot morebiten razlog za domnevno zadržano držo Nemčije v zvezi z bančno unijo je Hollande navedel volitve v Nemčiji. "Merkova se bo septembra soočila z volitvami in sedaj ne more dajati vtisa, da jo skrbi bolj za Evropejce kot za Nemce," je dejal francoski predsednik in dodal, da bo Nemčija kakršenkoli korak v tej smeri morebiti storila šele po volitvah. A bančna unija je po njegovih besedah nujna, saj bi pomagala šibkejšim državam EU pri stabilizaciji njihovega bančnega sistema.