stojnice, belvedere Svet24.si

Foto: Prodajalci okupirali istrske ceste, stojnice...

mladič srne trava Svet24.si

Foto: Za varnost živali na travinju je mogoče ...

1711036296-dsc9299-01-1711036248215 Necenzurirano

Od Žuglja do Žaklja: ko zloraba institucij ...

drama prenova-pl Reporter.si

Namesto države bo služil zasebnik: 2,55 milijona...

hezonja Ekipa24.si

Sramoten izpad! Hrvaški reprezentant in član ...

Poleg britanskega škandala, Rebel razkriva tudi druga sporna povabila, vključno z 2-milijonsko ponud Odkrito.si

Kraljeva družina - Orgije in droga na zasebnih ...

jankovic hokej Ekipa24.si

Velike spremembe v zmajevem gnezdu! Novo ime ...

Naročilo knjige OZADJE REPORTERJA IN MAGA
Svet

Milanović miri Nemce: Hrvaška ne bo »pokopališče milijard nemških davčnih zavezancev«

Deli na:
Milanović miri Nemce: Hrvaška ne bo »pokopališče milijard nemških davčnih zavezancev«

Foto: Reuters

Hrvaški premier Zoran Milanović je v pogovoru za nemški tednik Focus zavrnil strahove nemških državljanov, da jih bo vstop Hrvaške v Evropsko unijo drago stal. Nemški tabloid Bild je namreč pred kratkim poročal, da bo Hrvaška "naslednje pokopališče milijard nemških davčnih zavezancev".

"Moje sporočilo nemškim davkoplačevalcem je: Ne bomo vas stali nič," je dejal Milanović. Dodal je, da bo tudi morebitni kolaps Hrvaške, ki ga sicer nikakor ne pričakuje, problem Hrvaške in ne nemških davkoplačevalcev.

"Hrvaška zagotovo ni vrt z vrtnicami, definitivno pa ni niti Grčija," je še sporočil hrvaški premier. Kot je pojasnil, je hrvaški dolg v primerjavi z grškim majhen, medtem ko je kapitalizacija bank višja.

Ocenil je, da bo minilo še nekaj časa, preden bo Hrvaška v evropski denarni uniji, kar pomeni, da ne more biti deležna evropskih reševalnih paketov. "Zato so lahko vsi mirni," je še dejal hrvaški premier, ki se je tudi v pogovoru za Focus izrekel za "socialnega liberalca".

Poudaril je, da je Hrvaška zgradila svoje avtoceste brez nemškega denarja, za razliko od Slovaške ali Poljske, kjer so za svoje avtoceste porabili denar iz evropskih skladov za regionalni razvoj.

Hrvaški premier je tudi izpostavil, da se Nemci ne rabijo bati prihoda hrvaških delavcev v Nemčijo. Ocenil je, da so nemške začasne omejitve za nižje kvalificirane hrvaške delavce nepotrebne. "Hrvatje niso grožnja nemškim delavcem," je poudaril Milanović.

Kot je še dejal, Hrvaški veliko pomeni, da se bo nemška kanclerka Angela Merkel udeležila proslave ob vstopu države v EU 30. junija v Zagrebu.