Naj blok stoji na Pavšičevi ulici Svet24.si

Foto: Ponovno izbrali najlepši blok v Ljubljani

Srbski igralec Sergej Trifunović Svet24.si

Igralec Sergej Trifunović ponovno v primežu ...

Damjan Žugelj Necenzurirano

Slovenski Watergate: tožilstvo zahteva preiskavo ...

asta-vrecko Reporter.si

Blamaža: levičarka Asta Vrečko namesto ...

rudiger Ekipa24.si

Genialno! Rüdiger vratarju Reala pomagal pred ...

Pogled, ki pove vse! Odkrito.si

Meghan - ljubosumni izpad? Ženski ukazala, naj se...

elsnik Ekipa24.si

Uh, kakšne besede! Kapetan Olimpije Elšnik po ...

Naročilo knjige OZADJE REPORTERJA IN MAGA
Svet

Pariška harmonija Angele in Francoisa

Deli na:
Pariška harmonija Angele in Francoisa

Foto: Reuters

Nemčija in Francija se strinjata, da evroskupina, ki združuje finančne ministre območja z evrom, potrebuje predsednika s polnim delovnim časom, sta po pogovorih v Parizu povedala francoski predsednik Francois Hollande in nemška kanclerka Angela Merkel. Ta bi tudi moral imeti "več pooblastil", je dejal Hollande.

"Strinjava se, da bi moralo biti več srečanj držav območja evra na vrhunski ravni in s predsednikom s polnim delovnim časom," je na novinarski konferenci z Merklovo po poročanju francoske tiskovne agencije AFP dejal Hollande.

Šef evroskupine je trenutno nizozemski finančni minister Jeroen Dijsselbloem, ki je bil na to mesto imenovan 21. januarja letos. Delo predsednika je sicer priprava dolgoročnega programa dela za evroskupino in dnevnega reda za posamezna srečanja. Vodi tudi srečanja evroskupine in zastopa območje z evrom na mednarodnih srečanjih.

Merklova je ocenila, da gre za "kakovosten nov predlog". Poudarila je, da je za uspešnost evropskih politik nujna koordinacija na področju gospodarskih politik, za to pa so nujna tudi pogostejša srečanja med šefi držav in vlad.

Hollande je ob tem potrdil tudi načrte za krepitev boja proti brezposelnosti. V ta prizadevanja bi se morala vključiti Evropska investicijska banka (EIB), ki bi morala pomagati v krizi prizadetim podjetjem, je dejal Hollande.

Nemška tiskovna agencija dpa ob tem opaža, da gre za prvo srečanje med Hollandom, ki se je na oblast povzpel z obljubami o rahljanju varčevalne uzde, in varčevanju naklonjeno Merklovo, na katerem sta voditelja tako tesno sodelovala pri oblikovanju predlogov politik.



Navdih sta med drugim iskala v znamenitem muzeju Louvre, kjer sta si dopoldne skupaj ogledala razstavo nemške umetnosti iz obdobja od leta 1800 do 1939. Nato sta se umaknila na pogovore na štiri oči, preden sta ju podjetnika Gerhard Cromm in Jean-Louis Beffa seznanila z rezultati dela francosko-nemške delovne skupine za krepitev rasti in konkurenčnosti.

Konkurenčnost velja predvsem za Ahilovo peto Francije. Država je v zadnjem desetletju izgubila več sto tisoč delovnih mest v industriji.

Vrh EU, ki bo potekal 27. in 28. junija, pa se bo osredotočil tudi na vprašanje gospodarske rasti in brezposelnosti, še posebej med mladimi. V Evropi je brez dela okoli šest milijonov mladih, OECD pa napoveduje, da se bo stanje v prihodnjem letu še poslabšalo. Hollande je v torek napovedal, da bosta Francija in Nemčija vodili novo ofenzivo proti brezposelnosti mladih.

Je pa harmonično sliko včerajšnjega obiska nekoliko pokvaril kontroverzen Hollandov odziv na poročilo Evropske komisije o Franciji. Komisija je v sredo drugo največje evropsko gospodarstvo pozvala k sprejetju nujnih reform, vključno z reformo trga dela in pokojninskega sistema. "Komisija ne more diktirati, kaj moramo storiti," je bil oster Hollande. "Lahko nam le naroči, da moramo uravnotežiti javne finance," jo je okrcal.

Stranka Angele Merkel, Krščanski demokrati, je bila do odziva francoskega voditelja zelo kritična. "Takšen govor zatrese temelje EU," je menil namestnik vodje poslanske skupine stranke v parlamentu Andreas Shockenhoff.