oranžno opozorilo Svet24.si

Arso oranžen alarm prižgal tudi za severovzhod, ...

kača-na-policijski-postaji Svet24.si

Kača s policijske postaje Koper

1706792389-b60k4933-1706792354008 Necenzurirano

Furs blokiral premoženje nekdanjega ministra ...

1696960818-172a6788-1696960549922 Reporter.si

Teorije zarote: bo Anžetu Logarju uspelo prevzeti...

Komplet za trening Ekipa24.si

Šik po francosko s slovensko noto

skrito-v-raju Njena.si

Skrito v raju: Kako je danes videti kamp Paradiso?...

doncic Ekipa24.si

Ste videli to? Navijači Oklahome z majicami z ...

Naročilo knjige OZADJE REPORTERJA IN MAGA
Svet

Merklova že prejema čestitke iz tujine

Deli na:
Merklova že prejema čestitke iz tujine

Foto: Reuters

Nemška kanclerka Angela Merkel, katere stranka je glede na neuradne rezultate zmagovalka današnjih parlamentarnih volitev v Nemčiji, že prejema čestitke iz tujine. Med prvimi ji je čestital francoski predsednik Francois Hollande.

Francoski predsednik Hollande je Merklovi čestital po telefonu, voditelja pa sta napovedala, da bosta tudi v prihodnje "tesno sodelovala", poroča francoska tiskovna agencija AFP.

Merklova in Hollande, ki ne prihajata iz istih političnih družin, saj je francoski predsednik socialist, sta "izrazila željo po nadaljnjem zbliževanju Francije in Nemčije ter sodelovanju za soočanje z novimi evropskimi izzivi", so sporočili iz urada francoskega predsednika.

Predsednik Evropskega sveta Herman Van Rompuy pa je v svoji čestitki izrazil prepričanje, da si bosta Nemčija oziroma njena nova vlada tudi v prihodnje prizadevali za "mirno in gospodarsko uspešno Evropo, ki bo služila vsem državljanom".

Angeli Merkel je že čestital tudi avstrijski kancler Werner Faymann. Faymann, sicer socialdemokrat, je po poročanju avstrijske tiskovne agencije APA nemškim strankam tudi zaželel uspešna pogajanja za sestavo vlade.


Vodja avstrijskih konservativcev Michael Spindelegger pa je dejal, da je zmaga krščanskih demokratov v Nemčiji jasen znak, da ljudje zaupajo strankam, ki se zavzemajo za konservativne gospodarske in krščansko socialne vrednote.

Izrazil je upanje, da bo prepričljiva zmaga CDU tudi dala vetra v jadra avstrijskim konservativcem pred skorajšnjimi parlamentarnimi volitvami v Avstriji.

Merklovi pa je čestital tudi predsednik SDS Janez Janša. Kot so prek Twitterja sporočili iz SDS, je Janša osebno čestital Merklovi za sijajno zmago.

"Za izjemno zmago" so Merklovi čestitali tudi v NSi. Kot so sporočili prek Twitterja, je "jasna smer za prihodnost EU in tudi Slovenije krščanska demokracija".

Krščanski demokrati Angele Merkel so glede na izide vzporednih volitev prepričljivo zmagali na današnjih parlamentarnih volitvah v Nemčiji in se jim po napovedih nemške televizijske mreže ZDF nasmiha celo absolutna večina v bundestagu.