mlin Svet24.si

8-letnika skalpiralo na šolskem ogledu kmetije

medved, rjavi medved Svet24.si

Ministrstvo sledilo stroki: Letos bodo odstrelili ...

gašper bedenčič Necenzurirano

Tonin in Žakelj na policijo prinesla tudi ...

milan kucan sr Reporter.si

Razvnete strasti v SD: Milana Kučana razkuril ...

620-24-reli1 Ekipa24.si

Grozljivka na reliju! Vsaj sedem mrtvih, 21 ...

poroka rudi marjetka Njena.si

Marjetko in Rudija razdvojili, a sta našla pot ...

pogacar Ekipa24.si

Kocine pokonci... Poglejte, komu je Pogačar ...

Naročilo knjige OZADJE REPORTERJA IN MAGA
Svet

Haaško sodišče oprostilo Gotovino in Markača

Deli na:
Haaško sodišče oprostilo Gotovino in Markača

Foto: Reuters

Mednarodno sodišče za vojne zločine na območju nekdanje Jugoslavije v Haagu je danes v prizivnem postopku za vojnih zločinov obtožena hrvaška generala Anteja Gotovino in Mladena Markača ugodilo pritožbi in generala oprostilo. Sodnik Theodor Meron je danes odredil, da generala iz pripora nemudoma spustijo na prostost.  

Gotovina in Markač sta bila obtožena vojnih zločinov nad Srbi med in po operaciji hrvaške vojske Nevihta leta 1995. Haaško sodišče je danes zavrnilo odločitev prvostopenjskega sodišča, ki je aprila lani Gotovino obsodilo na 24, Markača na 18 let zapora, poročajo tuje tiskovne agencije.

Pritožbeni svet haaškega sodišča Gotovine in Markača danes ni spoznal za kriva sodelovanja v zločinskem dejanju, katerega cilj je bil prisilno in za vedno odstraniti srbske prebivalce z območij na Hrvaškem. Zavrnil je tudi prvostopenjsko oceno, da je hrvaška vojska prekomerno bombardirala mesta v nekdanji Republiki srbski krajini, ter da to ni imelo za posledico izgona in deportacij prebivalstva.

Meron je poudaril, da Gotovina in Markač tudi nista kriva poveljniške odgovornosti zaradi kaznivih dejanjih izgona, deportacij, ropov, uničevanj, umorov, nečloveških dejanj in okrutnega ravnanja med in po operaciji Nevihta.