Mint Butterfield Svet24.si

Izginila hčerka ameriškega milijarderja, ...

duša Svet24.si

Pogovori s pokojnimi ne izčrpajo, ampak pomirijo

Screenshot 2024-04-25 at 16.31.28 Necenzurirano

Žakelj obrnil ploščo: zdaj ve, da je na ...

milan kucan sr Reporter.si

Razvnete strasti v SD: Milana Kučana razkuril ...

popovic Ekipa24.si

Velika drama kapetana Celja: Po tekmi z Domžalami...

poroka rudi marjetka Njena.si

Marjetko in Rudija razdvojili, a sta našla pot ...

luka doncic Ekipa24.si

Luka Dončić je postal del izbrancev in podpisal ...

Naročilo knjige OZADJE REPORTERJA IN MAGA
Svet

Po oprostitvi Gotovine in Markača bo Srbija sama preiskovala hrvaške zločine med Nevihto

Deli na:
Po oprostitvi Gotovine in Markača bo Srbija sama preiskovala hrvaške zločine med Nevihto

Foto: Reuters

Srbsko tožilstvo za vojne zločine bo po haaški oprostilnih sodbah za hrvaška generala Anteja Gotovine in Mladena Markača sprožilo pravne postopke za obravnavo vojnih zločinov med hrvaško vojno operacijo Nevihta leta 1995, je za srbsko tiskovno agencijo Tanjug napovedal srbski tožilec za vojne zločine Vladimir Vukčević.

Že obstoječe primere in šest novih bodo odprli po tem, ko je haaško Mednarodno sodišče za vojne zločine na območju nekdanje Jugoslavije v petek oprostilo Gotovino in Markača, ki sta bila na prvi stopnji obsojena na 24 oziroma 18 let zapora zaradi zločinov med in po operaciji Nevihta.

Kot je za Tanjug v torek zvečer pojasnil Vukčević, bodo postopke sedaj sprožili, ker ima po mednarodnem pravu haaško sodišče primat pri obravnavi tovrstnih primerov in so čakali na pravnomočno sodbo.

Srbsko tožilstvo bo od haaškega zahtevalo dokaze, ki so bili proti hrvaškima generaloma predstavljeni na prvi stopnji. Vukčević je te dokaze označil kot relevantne. Po njegovem mnenju lahko prispevajo k ugotovitvi resnice o zločinih med Nevihto, ki jih haaško sodišče ni obravnavalo.

Za srbsko televizijo RTS je sicer omenil možnost revizije postopka proti Gotovini in Markaču na haaškem sodišču v primeru novih dokazov, npr. topniških dnevnikov o napadih na Knin. Poudaril pa je, da v tem postopku generala ne bi mogla biti obsojena na zaporne kazni, temveč bi lahko samo na primer ugotovili, da je prišlo do kršitve prava.

Oprostilna sodba je po njegovi oceni haaško sodišče kompromitirala in Nevihti dala legitimnost. Pričakoval je namreč, da bo vsaj kdo spoznan za krivega po poveljniški odgovornosti. Velika napaka haaškega tožilstva pa je po njegovem mnenju to, da ni pridobilo topniških dnevnikov. Sodelovanje s hrvaškim tožilstvom je sicer označil kot dobro.

Med operacijo Nevihta avgusta 1995 je hrvaška vojska dokončno osvobodila ozemlje, ki so ga leta 1991 zasedli srbski uporniki in ga razglasili za Republiko Srbsko krajino. Območje je po operaciji zapustilo 20.000 civilistov.