Screenshot_2 Svet24.si

Umrl je Božidar Lapaine, hrvaški oblikovalec ...

fantka Svet24.si

Drobna zadovoljstva vodijo v prostor neskončnih ...

1663812312-036mv Necenzurirano

Kakšna stavka? Največja zasebna klinika podira ...

janez janša, shod Reporter.si

Kdo ima koga za norca? Janša, večkrat v ...

kozelj ronaldo Ekipa24.si

250 evrov kazni za Janeza, kar pa ne bo šlo iz ...

Tako bo potekal sončni mrk, ki je marsikoga prestrašil do kosti Odkrito.si

8. april, 2024 - Mrk, ki prinaša katastrofo?!

novak djokovic Ekipa24.si

Je zaradi tega počilo med Đokovićem in ...

Naročilo knjige OZADJE REPORTERJA IN MAGA
Svet

Več tisoč Srbov protestiralo zaradi oprostitve hrvaških generalov

Deli na:
Več tisoč Srbov protestiralo zaradi oprostitve hrvaških generalov

Foto: Reuters

Več tisoč Srbov je danes v središču Beograda protestiralo zaradi oprostitve hrvaških generalov Anteja Gotovine in Mladena Markača pred haaškim Mednarodnim sodiščem za vojne zločine na območju nekdanje Jugoslavije.

Protestni pohod se je začel pred pravoslavno stolnico v Beogradu, kjer je pred tem srbski patriarh Irinej maševal v spomin na srbske žrtve v vojnah na območju nekdanje Jugoslavije v 90. letih prejšnjega stoletja.

Kot je po poročanju srbske tiskovne agencije Tanjug dejal patriarh, je haaško sodišče z oprostilno sodbo obema generaloma pred devetimi dnevi "snelo masko s svojega obraza in končno pokazalo, da je politično sodišče, ki prikriva zločine nad Srbi".

"Gre za sodišče brez osnovnih pravnih in etičnih norm, katerega cilj je, da krivce razglasi za nedolžne, nedolžne žrtve pa za krivce," je dejal patriarh Irinej.


Spominske maše so se udeležili tudi številni člani srbske vlade, med njimi tudi premier Ivica Dačić, ki je izpostavil, da je bila hrvaška vojaška akcija Nevihta "eden največjih zločinov po drugi svetovni vojni", ki je pripeljala do izgona 200.000 ljudi in v kateri je bilo ubitih več tisoč ljudi.

Kljub temu je Dačić zagotovil, da bo Srbija še naprej sodelovala s haaškim sodiščem. Prav tako je zagotovil, da se bodo nadaljevali tudi dvostranski odnosi s Hrvaško, čeprav kot "hladni mir", je dejal, kot poroča srbska tiskovna agencija Beta.

Dotaknil se je tudi vprašanja Kosova in menil, da je bila ta pokrajina Srbiji odvzeta. Hkrati je menil, da morajo v Srbiji sedaj narediti vse, "da se ohrani to, kar je mogoče", zato bo nadaljeval s pogajanji s Prištino in vključevanjem države v Evropsko unijo.

"Nihče nam ne bo vrnil Kosova, če bomo rekli, da nočemo v Evropsko unijo. Uspeli smo se vrniti za pogajalsko mizo in bi bilo povsem napačno, če bi jo zdaj zapustili," je po poročanju Bete dejal novinarjem v odzivu na pobudo patriarha, da bi se morala Srbija bolj nasloniti na Rusijo in vstopiti v EU le, če bo zadržala Kosovo.