nevihta, strele Svet24.si

Maj prinaša plohe in nevihte. V teh krajih bo ...

azijski sršen, invazivna vrsta Svet24.si

Škodljivi azijski sršen je že pri naših ...

kres, ogenj, prvi-maj, kresovanje Necenzurirano

Živel 1. maj ali kako normalizirati nenormalno

festival svobode gibanje svoboda zbiljsko golob pl Reporter.si

Golobovo napihovanje z dvema mandatoma, v katerih ...

gabriela doncic 24 Ekipa24.si

Uau! Luka Dončić pokazal izjemno darilo, ki ga ...

Tina Gaber in Robert Golob, Drama Njena.si

Takšen dopust sta si privoščila Tina Gaber in ...

oblak danilovic Ekipa24.si

Takšnega Oblaka ne poznamo! Njegova izbranka je ...

Naročilo knjige OZADJE REPORTERJA IN MAGA
Svet

Hrvati še vedno slavijo oprostitev Gotovine in Markača

Deli na:
Hrvati še vedno slavijo oprostitev Gotovine in Markača

Foto: Reuters

Hrvaška se po oprostitvi hrvaških generalov Anteja Gotovine in Mladena Markača na Mednarodnem sodišču za vojne zločine na območju nekdanje Jugoslavije v Haagu še nahaja v transu. Mediji Gotovini sledijo na vsakem koraku in so tako danes podrobno zabeležili njegovo "prvo jutro na prostosti.

Hrvaški tiskani mediji so v soboto zgodbo Gotovine in Markača podrobno obeležili v obsežnih prilogah. Večernji list je celo ponatisnil posebno izdajo z dne 6. avgusta 1995, dan po vojaški operaciji Nevihta.

V komentarjih gre večinoma čutiti zadovoljstvo zaradi odločitve pritožbenega sveta haaškega sodišča, ki Gotovine in Markača ni spoznal za kriva sodelovanja v zločinskem dejanju, katerega cilj je bil prisilno in za vedno odstraniti srbske prebivalce z območij na Hrvaškem.

Hrvati so po vsej državi praznovali do jutranjih ur. Z zvonjenjem z zvonovi v cerkvah po vseh državi je oprostilno razsodbo praznovala tudi hrvaška katoliška Cerkev. Kardinal Josip Bozanić je v Zagrebu daroval mašo za oba generala.

Gotovina je sicer svoje "prvo jutro na prostosti" izkoristil za sprehod po mestu in srečanje s prijatelji in odvetniki, poroča hrvaška tiskovna agencija Hina. Novinarjem, ki so ga čakali pred hišo, je na vprašanje, česa si najbolj želi, odgovoril: "Vas, mojih prijateljev, domovine - to je to."

Na opazko novinarjev, da ob vrnitvi domov verjetno sreči ni videti konca, se je Gotovina odzval z besedami: "Počasi. Na vse to se je treba navaditi. To so koraki." Ko so ga predstavniki medijev povprašali o načrtih za prihodnje dni, je Gotovina dejal, da bo verjetno prihodnji teden za nekaj dni odpotoval na obalo, napovedal pa je tudi obisk Vukovarja. Nato pa je, po navedbah Hine "vidno razpoložen", general novinarje povabil v svoj dom na kavo.

Povsem drugače je v Srbiji, kjer še naprej vlada ogorčenje zaradi oprostitve hrvaških generalov. Nekaj sto srbskih nacionalistov je po poročanju ameriške tiskovne agencije AP v Beogradu v znamenje protesta proti haaškemu sodišču zažgalo hrvaško zastavo.

Podporniki srbske radikalne stranke so se zbrali pred predsedniško palačo in zahtevali, da vlada opusti načrte za priključitev EU. Prav tako so oblasti pozvali, naj prekinejo stike s haaškim sodiščem.