Stanislav Štuhec Svet24.si

Kam je odšel Stanislav Štuhec? Svojci ga ...

Naj blok stoji na Pavšičevi ulici Svet24.si

Foto: Ponovno izbrali najlepši blok v Ljubljani

Damjan Žugelj Necenzurirano

Slovenski Watergate: tožilstvo zahteva preiskavo ...

asta-vrecko Reporter.si

Blamaža: levičarka Asta Vrečko namesto ...

mattias skjelmose Ekipa24.si

Groza! Tresočega kolesarskega zvezdnika so komaj ...

femme-fatale, femme-fatale-2023 Njena.si

Skrito v raju: Igralka blestela na fotografiranju ...

Luka Dončić Ekipa24.si

Dončič je kralj! Vsi se posebej pripravljajo na ...

Naročilo knjige OZADJE REPORTERJA IN MAGA
Svet

Francija Britancem onemogočila tranzit čez državo

Deli na:
Francija Britancem onemogočila tranzit čez državo

Evrotunel - Foto: Profimedia

Britanci, ki živijo v Evropski uniji, se na svoje domove ne morejo več voziti skozi Francijo pod Rokavskim prelivom. V skladu z novimi potovalnimi pravili, ki jih francoske oblasti uporabljajo od torka, je vstop skozi Evrotunel dovoljen le Britancem, ki imajo dovoljenje za bivanje v Franciji. Prepoved sicer ne bo veljalo čez novoletne praznike.

"Britanski državljani, ki nimajo dovoljenja za prebivanje v Franciji, zdaj veljajo za državljane tretjih držav in ne morejo več prečkati Francije po cesti, da bi prišli v državo svojega prebivališča v EU," so iz podjetja Evrotunel sporočili v sredo.

Francija je sicer danes začasno odpravila prepoved tranzita za Britance, ki živijo v EU. Obmejna policija bo med prazniki ob koncu leta pokazala "strpnost" do Britancev, ki se po potovanjih vračajo v EU, so danes sporočili iz francoskega notranjega ministrstva.

Družba P&O Ferries je prav tako izdala opozorilo, da bodo v Francijo lahko vstopili le tisti, ki imajo dovoljenje za prebivanje v Franciji.

Uradnik francoskega notranjega ministrstva je dejal, da ministrstvo ni spremenilo seznama "nujnih" razlogov, ki Britancem omogočajo potovanje v Francijo, vendar je mejna policija ta mesec pojasnila njihovo uporabo. Dodal je, da se zdi logično, da za Britance zdaj veljajo enaka pravila, kot za vse druge državljane tretjih držav in jim tranzit v druge države EU skozi Francijo ni dovoljen, poroča francoska tiskovna agencija AFP.

Sprememba je presenetila več sto Britancev, ki so se med počitnicami pripravljali na vrnitev z družinskih obiskov.

Od uradnega izstopa Velike Britanije iz EU pred skoraj dvema letoma sta Pariz in London v sporu glede številnih kočljivih tem, med drugim ribolova in nezakonitega priseljevanja.