GJtPNFnW4AAxeMl Svet24.si

Hud potres prizadel okolico Vidma; tla so se ...

433132554_2134136413613298_5685619191041566114_n Svet24.si

Policija prekinila iskanje male Danke v Banjskem ...

1663812312-036mv Necenzurirano

Kakšna stavka? Največja zasebna klinika podira ...

janez janša, shod Reporter.si

Kdo ima koga za norca? Janša, večkrat v ...

ronaldo 33 Ekipa24.si

Joj, kaj je naredil Ronaldu! To je predrznež, ki ...

Ena zadnjih fotografij kralja Karla III., na njegovem obrazu je videti žalost in trpljenje Odkrito.si

Razpad monarhije? Veriga sramotnih neresnic

vinicius Ekipa24.si

Zvezdnik Reala in Brazilije se je zlomil pred ...

Naročilo knjige OZADJE REPORTERJA IN MAGA
Svet

Ogromna ladja, ki zapira Sueški prekop, se je premaknila

Deli na:
Ogromna ladja, ki zapira Sueški prekop, se je premaknila

Ever Given je popolnoma zaustavila promet na eni najpomembnejših trgovalnih poti. - Foto: AFP PHOTO / HO / Suez Canal

V Sueškem prekopu so uspeli rešiti ogromno kontejnersko ladjo, ki je v torek nasedla in od takrat blokirala plovbo skozi kanal, so davi ob sklicevanju na navedbe podjetja Inchcape Shipping poročale tuje tiskovne agencije. Upravitelj Sueškega prekopa (SCA) pa je sporočil, da so ladjo uspeli obrniti, vendar še ne pluje.

Ogromno ladjo so ob 4.30 uspešno osvobodili in znova splovili. K temu je pripomogla visoka plima, ki jo je spremljala polna luna, je po poročanju nemške tiskovne agencije dpa danes na Twitterju sporočilo podjetje Inchcape Shipping. Obenem so že prihajala poročila, da naj bi kanal, ki predstavlja ključno pomorsko pot, znova odprli že do 11. ure dopoldne.

Na spletu so bili medtem objavljeni posnetki ladje, ki je zdaj obrnjena v pravo smer in se, kot se zdi, že počasi premika, je poročala francoska tiskovna agencija AFP, a dodala, da uradne potrditve zaenkrat še ni. Vmes je predstavnik lastnika ladje Ever Given, japonsko podjetje Shoei Kisen, za AFP pojasnil, da so ladjo res uspeli obrniti, a da je splovili še niso.

Nato so se oglasili pri egiptovskem upravitelju Sueškega prekopa (SCA) in pojasnili, da so pričeli z manevri za splovitev ladje, pri katerih sodeluje deset ogromnih vlačilcev. Že v nedeljo so sicer sporočili, da so med poglabljanjem kanala izkopali približno 27.000 kubičnih metrov peska.


Vodja SCA Osama Rabie pa je kasneje, okoli osme ure zjutraj, v izjavi pojasnil, da so uspeli ladjo obrniti za 80 stopinj v pravo smer. Krma je tako zdaj 102 metra od obale, medtem ko je bila pred tem le štiri metre, je povedal.

Kot so še dodali pri SCA, bodo prizadevanja za dejansko popolno splovitev ladje znova stekla ob naslednji plimi, kar pomeni danes po 11.30 uri.

400 metrov dolgo in 59 metrov široko ter 200.000 ton težko ladjo Ever Given, registrirano v Panami, so od torka, ko je v Sueškem prekopu zavila s predvidene smeri in nasedla, skušali znova sploviti, med drugim z vlačilci ter poglabljanjem in širjenjem dela kanala.

193-kilometrski Sueški prekop je najkrajša in najpomembnejša pomorska povezava med Azijo in Evropo. Kot je v nedeljo ocenil vodja egiptovske uprave Sueškega prekopa Osama Rabie, za plovbo skozi kanal na obeh straneh čaka skoraj 400 plovil.