pozar2.resized Svet24.si

FOTO: Velika hala je gorela kot bakla

IMG-1488434172d8b4131d30e792e08badfd-V Svet24.si

FOTO: Huda nesreča na gorenjski avtocesti: ...

marinka-pečjak Svet24.si

Pionirka novih jedi in okusov v slovenskih ...

miran mihelic-facebook2 Reporter.si

Nepotizem in klientelizem v državni agenciji: od ...

Janez Janša Necenzurirano

Zakaj je Francija država, Slovenija pa provinca

princ meghan Odkrito.si

Zahtevala je, da se upre edini prošnji pokojnega ...

kubiak Ekipa24.si

Takole je Poljak skočil na URNAUTA! Poglejte si ...

Svet

Evropski svet odločil: javnost non-paperja ne bo videla, bil naj bi preobčutljiv

Deli na:
Evropski svet odločil: javnost non-paperja ne bo videla, bil naj bi preobčutljiv

Non-paper - Foto: Non-paper

Evropski svet je dokončno zavrnil prošnjo avstrijske tiskovne agencije APA za dostop do dokumenta, ki je povezan z domnevno slovenskim non-paperjem o spreminjanju meja na Zahodnem Balkanu. Pojasnili so, da bi objava tega dokumenta vplivala na odnose EU s sosedstvom.

"Zahtevani dokument obravnava zelo občutljivo temo, njegova objava pa bi imela jasen in neposreden vpliv na odnose EU z njenim sosedstvom in s tem spodkopala javni interes v mednarodnih odnosih," je Evropski svet zapisal v odgovoru, ki ga je APA prejela v torek.

Spričo te ocene in relevantnih pravnih določil nimajo druge možnosti, kot da zavrnejo posredovanje dokumenta, ne glede na osrednji pomen svobode medijev, so odločili v Evropskem svetu.

Za avstrijsko agencijo so v Svetu EU že v začetku junija potrdili, da obstaja dokument, ki je povezan z domnevno slovenskim non-paperjem o spreminjanju meja na Zahodnem Balkanu. Vendar so se po preučitvi zadeve odločili, da dostopa do dokumenta ne bodo odobrili, ker da zadeva jasno spada med izjeme direktive, po katerih institucije lahko zavrnejo dostop do dokumentov, katerih razkritje bi "ogrozilo javni interes (...) še posebej mednarodne odnose".

Takšen odgovor na zaprosilo za dostop do non-paperja o Zahodnem Balkanu je sredi julija od generalnega sekretariata Sveta EU prejela tudi STA, ki so ji prav tako potrdili obstoj dokumenta.Domnevno slovenski non-paper je sredi aprila dvignil veliko prahu tako na Zahodnem Balkanu kot tudi v Sloveniji. Ta neuradni dokument, ki ga je objavil portal Necenzurirano, je predlagal spreminjanje meja na Zahodnem Balkanu oz. "dokončanje razpada Jugoslavije". Med drugim vključuje ideje o razdružitvi BiH ter združitev Kosova in Albanije.

Po poročanju medijev naj bi ga v pripravah na slovensko predsedovanje Svetu EU, ki se je medtem julija že začelo, pomagal širiti tudi slovenski premier Janez Janša, kar je ta zanikal. Da je tak dokument videl in se o njem pogovarjal tudi z Janšo, pa je potrdil albanski premier Edi Rama.

Po poročanju medijev v BiH naj bi ta dokument Janša predstavil tudi predsedniku Evropskega sveta Charlesu Michelu. V tiskovni službi slednjega so sicer potem na vprašanja glede tega dokumenta odgovorili le, da prejetja dokumenta ne morejo potrditi. STA je danes znova poslala vprašanja na to temo Michelovi tiskovni službi.

Dostop do tega dokumenta je sicer sredi julija zahteval tudi evropski poslanec iz Slovenije Klemen Grošelj (Renew/LMŠ).

Loading...