Mint Butterfield Svet24.si

Izginila hčerka ameriškega milijarderja, ...

duša Svet24.si

Pogovori s pokojnimi ne izčrpajo, ampak pomirijo

gašper bedenčič Necenzurirano

Tonin in Žakelj na policijo prinesla tudi ...

milan kucan sr Reporter.si

Razvnete strasti v SD: Milana Kučana razkuril ...

popovic Ekipa24.si

Velika drama kapetana Celja: Po tekmi z Domžalami...

Simon Vadnjal Revija Stop

Znani obrazi so zelo okoljsko ozaveščeni

luka doncic Ekipa24.si

Luka Dončić je postal del izbrancev in podpisal ...

Naročilo knjige OZADJE REPORTERJA IN MAGA
Slovenija

Ministrica Pivčeva se je oglasila z bolniške in priznala, da so določene naloge pri SRIPT delo več avtorjev

Deli na:
Ministrica Pivčeva se je oglasila z bolniške in priznala, da so določene naloge pri SRIPT delo več avtorjev

Aleksandra Pivec - Foto: Bobo

Kmetijska ministrica Aleksandra Pivec je v komentarju na očitke, povezane z njenim delom pri projektu SRIPT, priznala, da so "določene naloge pri oblikovanju skupnih dokumentov sooblikovali z več avtorji in po skupnih usklajevanjih". Ob tem je v sporočilu za javnost dodala, da sta svetovanje in prenos znanj v partnerstvo in dokumente avtorsko delo.

Pivčeva je za projekt Strateško razvojno inovacijsko partnerstvo Turizem (SRIPT) med drugim pripravila strokovne podlage posameznih znanstveno-raziskovalnih podlag in razvojnih projektov znotraj akcijskega načrta SRIPT, predloge za njihovo vključevanje v mednarodne partnerske povezave in EU-iniciative, pa tudi pregled možnosti internacionalizacije za pridobivanje evropskih sredstev ter pregled in svetovanje glede mrež mednarodnih partnerstev za namen internacionalnih vsebin akcijskega načrta.

Končno poročilo gospodarskega ministrstva o preverjanju izvajanja druge faze projekta, objavljeno prejšnji teden, med drugim kaže, da Pivčeva del, pri katerih je bila navedena kot avtorica, ni v celoti opravila sama ali pa pri njih ni sodelovala. Pomanjkljiva naj bi bila tudi dokazila, da je bilo njeno delo dejansko izvedeno.

Ministrica je minuli teden zagotovila, da je gradiva za vse aktivnosti pripravljala sama, zdaj pa je v odzivu na poročilo ministrstva priznala, da so "določene naloge pri oblikovanju skupnih dokumentov sooblikovali z več avtorji in po skupnih usklajevanjih". "Pri tem je seveda težko razmejiti, kdo je opravil kakšen del naloge in razmejiti prispevke posameznih avtorjev," je navedla.

"Nedvomno pa je tudi svetovanje in prenos znanj in kompetenc tako v partnerstvo kakor tudi v samo pripravljene dokumente in naloge pomemben del prispevka, ki seveda pomeni tudi avtorsko delo," je prepričana Pivčeva.

Glede seznamov možnih partnerjev je opozorila, da ne pomenijo zgolj seznamov, "ampak so podlaga ustvarjenih relacij v okviru EU partnerskih mrež, ki pomeni osnovni predpogoj, da se partnerstva oblikujejo".


Navedbe, da gre zgolj za partnerstva v okviru območja Mediteran, je v tej luči komentirala z besedami, da v nalogah, ki jih je imela, ni bilo omejitev po določenih trgih. "Seveda pa je lista možnih partnerjev zgolj ena od oblik pregleda partnerstev. Na osnovi preteklih 20 let moje dela, v okviru različnih EU partnerstev, sem večino predlogov seveda podajala sama in tudi prenašala kontakte do vodstva SRIPT, da so se na podlagi teh lahko v projekte vključevali," je dodala.

Ministrica je, kot je navedla že pred dnevi, po odštetju in plačilu vseh prispevkov in po plačilu akontacije dohodnine za delo prejela manj kot 20.000 evrov.

Pivčeva, ki je trenutno na bolniškem dopustu in je odpovedala vse za ta teden določene obveznosti, je v ponedeljek sporočila, da želi svoje delo pri projektu SRIPT pojasniti predsedniku vlade Marjanu Šarcu. Če bo ta ocenil, da ji še zaupa, je pripravljena delo ministrice opravljati naprej, v nasprotnem primeru pa mu je pripravljena ponuditi nepreklicen odstop.

Šarec je delo Pivčeve na kmetijskem resorju ocenil kot dobro, revizije projekta SRIPT pa še ni prebral, zato odločitve o nadaljnji usodi ministrice še ne more sprejeti.

Zaplet bo očitno močno zaznamoval tudi boj za predsedniško mesto DeSUS. Pivčeva bo namreč na januarskem kongresu izzvala trenutnega prvaka stranke Karla Erjavca. Ta ji v povezavi z omenjenimi očitki ne nudi podpore. V ponedeljek je dejal, da odločitev o njeni usodi prepušča Šarcu. "Vemo, da ima zelo visoke standarde," je navrgel.

Gospodarsko ministrstvo je minuli teden izdalo končno poročilo o preverjanju izvajanja druge faze projekta SRIPT, ki ga sicer izvaja Turistično gostinska zbornica Slovenije. Ugotovilo je več nepravilnosti v okviru pogodbenih obveznosti, ki jih ima zbornica do ministrstva, ni pa obravnavalo razmerij med zbornico in posameznimi izvajalci, med katerimi je bila tudi Pivčeva.