5e9d33b68d7cedf47d21454a0eba9337 Svet24.si

Letni dodatek bo večina upokojencev prejela ...

kača, plaža Svet24.si

Šok, kopalko na splitski plaži v nogo šavsnila ...

polerert7678 Necenzurirano

Zakaj Nina Krajnik ne mara "levih privatizerjev"

janez jansa dz1 Reporter.si

Janši ne diši biti poslanec: v DZ dobil ...

dragic Ekipa24.si

Dragić spet kapetan, toda ... Pred vrnitvijo tega...

chan1 Odkrito.si

60 let prvega filma Kitajskega zmaja

jumbo visma roglic Ekipa24.si

Joj, samo tega ne ... Tik pred Tourom iz ...

Naročilo knjige OZADJE REPORTERJA IN MAGA
Svet

Erdogan pritiska na Švedsko in Finsko in jima grozi, da bo blokiral njun vstop v Nato

Deli na:
Erdogan pritiska na Švedsko in Finsko in jima grozi, da bo blokiral njun vstop v Nato

Recep Tayyip Erdogan - Foto: Profimedia

Turški predsednik Recep Tayyip Erdogan je včeraj v ločenih telefonskih pogovorih pozval voditelje Švedske in Finske, naj državi opustita finančno in politično podporo "terorističnim" skupinam, ki da ogrožajo turško nacionalno varnost, poroča francoska tiskovna agencija AFP.

Ankara je Stockholmu očitala predvsem popustljivost do Kurdske delavske stranke (PKK), ki so jo Turčija in njeni zahodni zavezniki uvrstili na seznam terorističnih skupin, ter do članov gibanja, ki ga vodi muslimanski pridigar Fethullah Gülen s sedežem v ZDA. Ankara sicer Gülena krivi za poskus državnega udara leta 2016.

Erdogan je švedski premierki Magdaleni Andersson dejal, da se mora njihova politična, finančna in oborožitvena podpora terorističnim organizacijam končati. Turški predsednik tako pričakuje, da bo Švedska sprejela konkretne in resne ukrepe, s katerimi bo pokazala, da deli zaskrbljenost Ankare glede PKK ter njenih iraških in sirskih podružnic.


Hkrati pa je švedsko premierko pozval, naj odpravi vse omejitve, ki so bile Turčiji naložene na področju obrambne industrije po operaciji vojske v Siriji leta 2019.

V drugem telefonskem pogovoru s finskim predsednikom Saulijem Niinistöm je Erdogan dejal, da je zatiskanje oči pred "terorističnimi" organizacijami, ki ogrožajo zaveznico Nata, nezdružljivo z duhom prijateljstva in zavezništva. Pri tem je poudaril, da je najbolj naravna pravica Turčije, da pričakuje spoštovanje in podporo za svoj legitimen in odločen boj proti očitni grožnji njeni nacionalni varnosti in ljudem.

Državi sta nedavno zaprosili za članstvo v zvezi Nato, za kar je potrebno soglasje vseh 30 obstoječih članic. Turčija zaenkrat zaradi prepričanja, da podpirata nekatere teroristične skupine, ostaja odločena blokirati prošnji Švedske in Finske.