stojnice, belvedere Svet24.si

Foto: Prodajalci okupirali istrske ceste, stojnice...

mladič srne trava Svet24.si

Foto: Za varnost živali na travinju je mogoče ...

1711036296-dsc9299-01-1711036248215 Necenzurirano

Od Žuglja do Žaklja: ko zloraba institucij ...

jansa orban budimpesta cpac Reporter.si

Klavrn zaton Janeza Janše: Hrvat Plenković je ...

anamarija lampic nico gross af Ekipa24.si

Slovenska zvezdnica z ostro kritiko smučarske ...

masterchef, 10 Njena.si

Teden dni premora za MasterChef Slovenija

jankovic hokej Ekipa24.si

Velike spremembe v zmajevem gnezdu! Novo ime ...

Naročilo knjige OZADJE REPORTERJA IN MAGA
Svet

Turki naj bi prijeli izraelske vohune

Deli na:
Turki naj bi prijeli izraelske vohune

Fotografija je simbolična. - Foto: Profimedia

Turška policija je danes prijela sedem ljudi zaradi suma prodaje informacij izraelski obveščevalni službi Mosad o njenih potencialnih tarčah v Turčiji. Podatke o njih so zbirali s pomočjo zasebnih detektivov, poroča turška tiskovna agencija Anadolu.

Sumijo, da so Mosadu med drugim prodajali fotografije in podatke o sledenju, poroča nemška tiskovna agencija dpa.

Ugleden ameriški časnik Wall Street Journal je pred časom poročal, da nameravajo izraelske obveščevalne službe po koncu vojne na območju Gaze po vsem svetu izslediti in ubiti voditelje palestinskega islamističnega gibanja Hamas, s katerim je Izrael v vojni od lanskega oktobra.

Ankara je že posvarila Izrael pred resnimi posledicami, če bo sledil članom Hamasa v Turčiji.


Osumljence je turška protiteroristična policija v sodelovanju z obveščevalnimi službami danes prijela med racijami v Istanbulu in Izmirju na podlagi naloga glavnega tožilca v Istanbulu. Dva druga osumljenca so v okviru iste preiskave prijeli že pred tem.

Turške oblasti so nedavno okrepile iskanje sodelavcev Mosada v Turčiji, saj se bojijo, da izraelska obveščevalna služba novači operativce za vohunjenje za tujci v državi, v kateri naj bi po poročanju lokalnih medijev živeli tudi nekateri člani Hamasa. Januarja so tako zaradi suma vohunjenja za Mosad prijeli 34 ljudi.

Odnosi med Turčijo in Izraelom so se zaostrili po začetku vojne v Gazi, turški predsednik Recep Tayyip Erdogan pa velja za enega najglasnejših kritikov izraelskega premierja Benjamina Netanjahuja. Med drugim ga je primerjal s Hitlerjem.

Po navedbah francoske tiskovne agencije AFP turška obveščevalna služba MIT pogosto izvaja racije domnevnih vohunov Mosada v Ankari in Istanbulu. Večina je obtožena nezakonitega pridobivanja informacij o Palestincih, ki živijo v Turčiji.