Revija Reporter
Svet

Erdogan ne bo več oviral vstopa Švedske v Nato, to je dobil v zameno

STA
5.426

11. jul. 2023 7:31 Osveženo: 7:32 / 11. 7. 2023

Deli na:

Stisk roke turškega predsednika Erdogana in švedskega premierja Kristerssona. Stoltenberg zadovoljen.

Profimedia

Turški predsednik Recep Tayyip Erdogan je na včerajšnjem srečanju s švedskim premierjem Ulfom Kristerssonom in generalnim sekretarjem Nata Jensom Stoltenbergom zagotovil, da bo protokol o švedskem pristopu k Natu posredoval turškemu parlamentu in zagotovil ratifikacijo, je po srečanju v Vilniusu povedal Stoltenberg.

"Predsednik Erdogan se je strinjal, da bo kar se da hitro turškemu parlamentu posredoval švedski pristopni protokol. Tesno bo sodeloval s parlamentom, da bi zagotovil ratifikacijo," je po srečanju z Erdoganom in Kristerssonom povedal Stoltenberg.

Turški predsednik je to zagotovil v skupni izjavi s švedskim premierjem in generalnim sekretarjem Nata. V njej so natančneje določili, kako bodo izvajali dogovor izpred leta dni v Madridu, ko je Turčija pristala na povabilo Švedske in Finske v Nato.

Kot je pojasnil Stoltenberg, sta se Ankara in Stockholm strinjala, da bosta nadaljevala sodelovanje na področju boja proti terorizmu, med drugim v okviru novega varnostnega partnerstva. Gre za sodelovanje na visoki ravni v obliki letnih srečanj, je povedal. Ob tem je napovedal, da bo prvikrat v okviru Nata vzpostavil položaj posebnega koordinatorja za boj proti terorizmu.

Strani sta v skupni izjavi naslovili tudi najnovejšo Erdoganovo zahtevo po ponovnem začetku pristopnih pogajanj z EU, ki so sicer že dolga leta v zastoju.

"Švedska se je strinjala, da bo kot članica EU aktivno podpirala napore za oživitev turškega pristopnega procesa. Pomagala pa bo tudi pri posodobitvi carinske unije EU in Turčije ter vizumski liberalizaciji," je pojasnil Stoltenberg.

"Dokončanje švedskega pristopa k Natu je zgodovinski korak, ki bo koristil varnosti vseh članic Nata v teh kritičnih časih. S tem bomo vsi postali močnejši in varnejši," je še povedal.

Ni pa želel napovedovati, kdaj bo Turčija dejansko ratificirala švedski pristopni protokol. Treba je namreč spoštovati integriteto turškega parlamenta, je poudaril.

Stoltenberg obenem ne pričakuje, da bi Madžarska, ki prav tako še ni ratificirala švedskega vstopa v Nato, povzročala težave. Budimpešta je namreč napovedala, da ne bo zadnja ratificirala švedskega pristopnega protokola.

Švedska je za vstop v zavezništvo po desetletjih nevtralnosti skupaj s Finsko zaprosila maja lani spričo ruske agresije na Ukrajino. Članice zavezništva so obe državi v Nato uradno povabile na vrhu zavezništva pred enim letom v Madridu. Finska se je zavezništvu priključila aprila letos, Švedska pa še čaka na zeleno luč Ankare in Budimpešte, ki naj bi jo zdaj vendarle prejela.