kranj, prometna-nesreča, avtobus Svet24.si

Policija išče voznika avtobusa, ki je v Kranju ...

Kourtney Kardashian Svet24.si

Kourtney Kardashian ponosna na telo, ki ji je dalo...

gašper bedenčič Necenzurirano

Tonin in Žakelj na policijo prinesla tudi ...

milan kucan sr Reporter.si

Razvnete strasti v SD: Milana Kučana razkuril ...

popovic Ekipa24.si

Velika drama kapetana Celja: Po tekmi z Domžalami...

jure-podjavoršek Njena.si

Mojster Jure: Žena in otroci so moje življenje

luka doncic Ekipa24.si

Luka Dončić je postal del izbrancev in podpisal ...

Naročilo knjige OZADJE REPORTERJA IN MAGA
Svet

Dodika pred kritikami branili le Rusi in Kitajci

Deli na:
Dodika pred kritikami branili le Rusi in Kitajci

Milorad Dodik - Foto: Profimedia

Veleposlaniki držav članic Varnostnega sveta ZN so v sredo na zasedanju o položaju v Bosni in Hercegovini kritizirali postopke Republike srbske in njenega vodje Milorada Dodika, ki rušijo ustavni sistem države. Rusija in Kitajska pa sta pred zasedanjem ugovarjali poročanju visokega predstavnika mednarodne skupnosti za BiH Christiana Schmidta.

Ruski veleposlanik Vasilij Nebenzija je opozoril, da Schmidt za imenovanje ni dobil podpore Varnostnega sveta in dejal, da zato nima legitimnosti. Pridružil se mu je še Kitajec, vendar pa se je zasedanje, na katerem je nastopil tudi predsednik predsedstva BiH Šefik Džaferović, nadaljevalo.

Schmidt se je skupaj z večino članic Varnostnega sveta strinjal, da je potrebno mirovno misijo EU (Eufor), ki ji mandat poteče novembra, podaljšati. Rusi so sicer opozarjali, da položaja v BiH in Ukrajini, ki jo je Moskva napadla, ne gre primerjati, vseeno pa se v ZN bojijo, da bo Moskva dala veto na resolucijo o podaljšanju mandata Eufor.

Schmidt je dejal, da je BiH na prelomnici skupaj z mednarodno skupnostjo. Nadaljnji dogodki bodo imeli vpliv na celotni Zahodni Balkan, vendar sam ostaja zavezan Daytonskemu mirovnemu sporazumu in BiH. "Oblasti Republike Srbske še naprej uporabljajo retoriko in dejanja, ki spodkopavajo ustavni okvir države, da bi se lahko odcepile," je opozoril Schmidt.


Med oddajo rednega polletnega poročila Varnostnemu svetu je sicer kritiziral tudi izjave nekaterih hrvaških predstavnikov in spremembe volilnega zakona v hrvaškem delu BiH.

Džaferović je zagotovil, da se položaj v BiH izboljšuje, vendar pa Republika srbska grozi, da vse to enostransko uniči. Pozval je k odpravi vseh neustavnih zakonov, sprejetih v srbskem delu države, in se zavzel za podaljšanje misije Eufor.

Čez Dodika in bosanske Srbe sta očitke nanizali tudi veleposlanica ZDA Linda Thomas Greenfield in Britanka Barbara Woodward. Greenfieldova se je strinjala, da je BiH na nevarni poti, ko lokalni politiki za ohranitev položajev uporabljajo vnetljivo retoriko in zanemarjajo korupcijo. "Vsi bi morali biti zaskrbljeni zaradi Dodika, ki vleče Srbe iz ustavnega okvira," je med drugim dejala.

Rusija je sporočila, da želijo Bošnjaki centralizirano državo ter kritizirala Džaferovića, ker ni uskladil svoje izjave s srbskim in hrvaškim članom predsedstva. Kitajski predstavnik pa je vse strani spomnil, da so zavezane spoštovanju suverenosti, ozemeljske celovitosti in neodvisnosti BiH ter dejal, da Eufor opravlja koristno delo.