Rusko veleposlaništvo Svet24.si

Izgnani ruski diplomat naj bi zapustil Slovenijo

fantka Svet24.si

Drobna zadovoljstva vodijo v prostor neskončnih ...

1663812312-036mv Necenzurirano

Kakšna stavka? Največja zasebna klinika podira ...

janez janša, shod Reporter.si

Kdo ima koga za norca? Janša, večkrat v ...

slovenija odbojka najdic planinsec af Ekipa24.si

Kaj se dogaja v slovenski reprezentanci?! Novi ...

Ena zadnjih fotografij kralja Karla III., na njegovem obrazu je videti žalost in trpljenje Odkrito.si

Razpad monarhije? Veriga sramotnih neresnic

novak djokovic Ekipa24.si

Je zaradi tega počilo med Đokovićem in ...

Naročilo knjige OZADJE REPORTERJA IN MAGA
Svet

V Strasbourgu na udaru Madžarska in Poljska: komu bo pritegnil slovenski minister Logar?

Deli na:
V Strasbourgu na udaru Madžarska in Poljska: komu bo pritegnil slovenski minister Logar?

Minister za zunanje zadeve Anže Logar - Foto: Bobo

Evropski poslanci bodo danes na plenarnem zasedanju v Strasbourgu razpravljali o vladavini prava in temeljnih pravicah na Madžarskem in Poljskem. Razprava bo po pričakovanjih osredotočena na pravice oseb LGBTIQ na Madžarskem in na zastali proces po 7. členu v primeru teh dveh držav.

Evropski poslanci se bodo v delu razprave o spornem madžarskem zakonu, ki po oceni Evropske komisije diskriminira osebe LGBTIQ, osredotočili na vprašanje, ali ta zakon krši evropski pravni red. V četrtek bodo sprejeli resolucijo o tem.

V razpravi o procesu po 7. členu pogodbe EU, ki je že dolgo v zastoju, pa bodo evropski poslanci, ki so že večkrat izrazili zaskrbljenost zaradi pomanjkanja napredka, Svet EU in Evropsko komisijo izprašali o poteku junijskih zaslišanj v okviru tega procesa, o katerih ni veliko znanega.

V razpravi o vladavini prava in temeljnih pravicah na Madžarskem in Poljskem bo sodeloval tudi zunanji minister Anže Logar v vlogi visokega predstavnika, ki v času slovenskega predsedovanja zastopa Svet EU v odnosih z Evropskim parlamentom.

Vprašanje pravic oseb LGBTIQ na Madžarskem je zaznamovalo tudi junijski vrh EU, o katerem bodo danes prav tako razpravljali evropski poslanci. Razprava voditeljev je bila poglobljena, intenzivna, težka in na trenutke čustvena.

Več virov je tedaj poročalo, da sta Madžarski v bran stopili le Slovenija in Poljska, vsi drugi so izražali zaskrbljenost. Premier Janez Janša je takrat v povezavi s tem dejal, da Slovenija in še mnoge druge države ne želijo biti del novih delitev v Evropi.