EU Digitalno COVID potrdilo Svet24.si

Pozor, če ste digitalno covidno potrdilo ...

blato Pivola Svet24.si

Odpadno blato odstranjeno, a nekaj še vedno smrdi

pct-pogoj, preverjanje, koronavirus Svet24.si

Ogorčenje: v državni zbor vpadli inšpektorji in...

igor zorcic bobo1 Reporter.si

Igor Zorčič bo ustanovil stranko do konca leta, ...

20210610-01064860 Necenzurirano

Lepo je biti minister Dikaučič #kolumna

sonja-plešnar Njena.si

'Vem, zakaj me ljudje obtožujejo, da sem ...

maribor gw Ekipa24.si

Težavam pa kar NI IN NI VIDETI KONCA, ...

Svet

V Strasbourgu na udaru Madžarska in Poljska: komu bo pritegnil slovenski minister Logar?

Deli na:
V Strasbourgu na udaru Madžarska in Poljska: komu bo pritegnil slovenski minister Logar?

Minister za zunanje zadeve Anže Logar - Foto: Bobo

Evropski poslanci bodo danes na plenarnem zasedanju v Strasbourgu razpravljali o vladavini prava in temeljnih pravicah na Madžarskem in Poljskem. Razprava bo po pričakovanjih osredotočena na pravice oseb LGBTIQ na Madžarskem in na zastali proces po 7. členu v primeru teh dveh držav.

Evropski poslanci se bodo v delu razprave o spornem madžarskem zakonu, ki po oceni Evropske komisije diskriminira osebe LGBTIQ, osredotočili na vprašanje, ali ta zakon krši evropski pravni red. V četrtek bodo sprejeli resolucijo o tem.

V razpravi o procesu po 7. členu pogodbe EU, ki je že dolgo v zastoju, pa bodo evropski poslanci, ki so že večkrat izrazili zaskrbljenost zaradi pomanjkanja napredka, Svet EU in Evropsko komisijo izprašali o poteku junijskih zaslišanj v okviru tega procesa, o katerih ni veliko znanega.

V razpravi o vladavini prava in temeljnih pravicah na Madžarskem in Poljskem bo sodeloval tudi zunanji minister Anže Logar v vlogi visokega predstavnika, ki v času slovenskega predsedovanja zastopa Svet EU v odnosih z Evropskim parlamentom.

Vprašanje pravic oseb LGBTIQ na Madžarskem je zaznamovalo tudi junijski vrh EU, o katerem bodo danes prav tako razpravljali evropski poslanci. Razprava voditeljev je bila poglobljena, intenzivna, težka in na trenutke čustvena.

Več virov je tedaj poročalo, da sta Madžarski v bran stopili le Slovenija in Poljska, vsi drugi so izražali zaskrbljenost. Premier Janez Janša je takrat v povezavi s tem dejal, da Slovenija in še mnoge druge države ne želijo biti del novih delitev v Evropi.

Loading...