ana praznik Svet24.si

Na morju je ves čas jedla samo ostanke

rešilec Svet24.si

V potoku obležal pod mehanizacijo, po pomoč ...

Necenzurirano prenos Necenzurirano

Padle maske državotvornosti #kolumna

rigelnikova vila zeljarska pl2 Reporter.si

Odkrili smo kupca prestižne "Rigelnikove" vile: ...

guberac jk Ekipa24.si

Po sledi škandala! Bodo Koprčani sploh igrali ...

Popevka 2022 Odkrito.si

Poglejte, kdo vse bo prepeval na Popevki 2022!

doncic Ekipa24.si

Dončić silovito začel drugo tekmo finala ...

Naročilo knjige OZADJE REPORTERJA IN MAGA
Svet

Nove prestolnice: Egipt, Indonezija, Južna Koreja gradijo povsem nova glavna mesta

Deli na:
Nove prestolnice: Egipt, Indonezija, Južna Koreja gradijo povsem nova glavna mesta

Nova egiptovska prestolnica - Foto: arhiv Reporterja

Nekatere države po svetu gradijo nove prestolnice. Med njimi so Egipt, Indonezija in Južna Koreja. Umakniti se želijo sedanji prenaseljenosti, onesnaženosti, prometnim zamaškom, razpršenosti ustanov, prizadevajo si za sodobna, pametna glavna mesta.

Egipčani so novo administrativno prestolnico, ki še nima imena, začeli graditi leta 2015, tako zaradi preobremenjenosti Kaira s prebivalci, razpršenosti vladnih zgradb po mestu, prometa, kot tudi želje postati prestolnica po mednarodnih merilih, kjer si želijo v prihodnje gostiti olimpijske igre in svetovno prvenstvo v nogometu. Končana naj bi bila leta 2030.

Ko bo nova prestolnica, ki naj bi stala 60 milijard dolarjev, polno naseljena, naj bi v njej živelo 6,5 milijona prebivalcev. Novo mesto ne bo samo administrativno središče, namen je, da postane novo globalno središče z močnim gospodarstvom in živahnim mestnim življenjem. Vlada je pokazala zanimanje, da gosti olimpijske igre.

Tudi Indonezija namerava seliti glavno mesto iz Džakarte na Javi v novo mesto v provinci Vzhodni Kalimantan na otoku Borneo. Leta 2024 naj bi končali gradnjo vladnih in javnih zgradb, vključno s predsedniško palačo.

Južna Koreja si je omislila novo administrativno prestolnico v Sejongu, 120 kilometrov od Seula. Mesto raste od leta 2012, ko so tja preselili prve vladne uslužbence.

VEČ V TISKANI IZDAJI REPORTERJA IN TRAFIKI24