Stanislav Štuhec Svet24.si

Kam je odšel Stanislav Štuhec? Svojci ga ...

Naj blok stoji na Pavšičevi ulici Svet24.si

Foto: Ponovno izbrali najlepši blok v Ljubljani

Damjan Žugelj Necenzurirano

Slovenski Watergate: tožilstvo zahteva preiskavo ...

asta-vrecko Reporter.si

Blamaža: levičarka Asta Vrečko namesto ...

mattias skjelmose Ekipa24.si

Groza! Tresočega kolesarskega zvezdnika so komaj ...

andreja-špeh Njena.si

Andreja Špeh iz MasterChefove kuhinje na Japonsko

Luka Dončić Ekipa24.si

Dončič je kralj! Vsi se posebej pripravljajo na ...

Naročilo knjige OZADJE REPORTERJA IN MAGA
Svet

Corbyn izrazil možnost podpore drugemu referendumu o brexitu

Deli na:
Corbyn izrazil možnost podpore drugemu referendumu o brexitu

Corbyn trdi, da je njegovo vodenje navdihnilo številne ljudi, ki so čutili, da jim je politika obrnila hrbet. - Foto: Reuters

Največja britanska opozicijska laburistična stranka bi lahko podprla drugi referendum o brexitu, če vlada ne bi sprejela njenih predlogov za izstop države iz povezave in bi obstajala možnost brexita brez dogovora, je danes dejal vodja laburistov Jeremy Corbyn.

V govoru pred privrženci v obmorskem mestu Hastings je namreč dejal, da bi bila v omenjenem primeru njihova "dolžnost, da preučijo druge možnosti, vključno z ljudskim glasovanjem", poroča agencija Reuters.

Dejal je, da se je s premierko Thereso May pripravljen pogovarjati o rešitvah, potem ko je parlament v torek zavrnil njen dogovor z EU o izstopu države iz povezave, da pa se mora odpovedati možnosti brexita brez dogovora.


Pozval jo je, naj zavrže omejitve, ki jih je postavila glede dogovora, in se "resno loti predlogov za prihodnost". Opozoril jo je pred poskusi pritiskov na poslance, da sprejmejo njen "skrpan dogovor" z grožnjo kaosa, ki bi ga državi prinesel izstop brez dogovora, poroča britanski BBC.

V poskusu najdbe rešitve se Mayeva in drugi visoki predstavniki vlade danes pogovarjajo s poslanci njenih konservativcev in severnoirske DUP, ki podpira manjšinsko vlado, pa tudi opozicije. Premierka se je že v sredo zvečer, potem ko je prestala glasovanje o nezaupnici, sestala z voditelji opozicijskih Liberalnih demokratov, Škotske nacionalne stranke (SNP) ter velške Plaid Cymru. S Corbynom se ni srečala, saj ta pogovore pogojuje z odpovedjo možnosti izstopa brez dogovora. To je zavrnila, je pa izrazila odprtost za pogovore z laburisti.

V ponedeljek mora namreč premierka poslancem predložiti nov načrt, kako naprej. Poslanci spodnjega doma parlamenta naj bi nato 29. januarja že odločali o tem načrtu B, je danes parlamentu sporočila vlada. Poslanci bodo takrat lahko spremenili vladne predloge, preden bodo o novem načrtu glasovali.