mlin Svet24.si

8-letnika skalpiralo na šolskem ogledu kmetije

medved, rjavi medved Svet24.si

Ministrstvo sledilo stroki: Letos bodo odstrelili ...

1701778337-dsc9818-01-1701778319724 Necenzurirano

"Kar sta na policiji počela Žakelj in Tonin, je ...

milan kucan sr Reporter.si

Razvnete strasti v SD: Milana Kučana razkuril ...

620-24-reli1 Ekipa24.si

Grozljivka na reliju! Vsaj sedem mrtvih, 21 ...

Ansambel Igor in zlati zvoki Revija Stop

»Vse dni, vse noči« igrajo že lepih 32 let

pogacar Ekipa24.si

Kocine pokonci... Poglejte, komu je Pogačar ...

Naročilo knjige OZADJE REPORTERJA IN MAGA
Svet

Članice Pussy Riot Putinu: K vragu s pomilostitvijo

Deli na:
Članice Pussy Riot Putinu: K vragu s pomilostitvijo

Foto: Reuters

Članice ruske punk zasedbe Pussy Riot ruskega predsednika Vladimirja Putina ne bodo prosile za pomilostitev, potem ko jih je moskovsko sodišče v petek obsodilo na dve leti zapora zaradi spornega protesta proti Putinu in Ruski pravoslavni cerkvi v moskovski katedrali, je danes sporočil njihov odvetnik Nikolaj Polozov.

"Njihove dejanske besede so pravzaprav bile: Naj gredo k vragu s pomilostitvijo," je povedal odvetnik Polozov. Je pa obenem napovedal, da nameravajo pritožbo na petkovo obsodbo na sodišču vložiti takoj, ko bodo prejeli kopijo razsodbe, poroča ameriška tiskovna agencija AP.

Članice Pussy Riot - 24-letno Marijo Aljohino, 23-letno Nadeždo Tolokonikovo in 29-letno Jekaterino Samučevič - je moskovsko sodišče v petek zaradi spornega februarskega protesta spoznalo za krive huliganstva iz verskega sovraštva in jih obsodilo na dve leti zapora v delovnem taborišču.

Odločitev sodišča je tako v Rusiji kot drugod po svetu naletela na močno neodobravanje javnosti.

Medtem ko Putinov tiskovni predstavnik razsodbe še ni želel komentirati, pa je tiskovni predstavnik ruskega zunanjega ministrstva Aleksander Lukaševič zatrdil, da temelji petkova odločitev sodišča na podobnih zakonih, kot so v veljavi tudi v tujini, poroča nemška tiskovna agencija dpa.

Po njegovih besedah podobna zakonodaja, kot so jo uporabili v primeru Pussy Riot, med drugim velja v Nemčiji. Nemški kazenski zakonik tako na primer predvideva tri leta zapora za vsakršno motenje verskega čaščenja ali razžalitev verske skupnosti, je dodal.