900469_089-cigareti2 Svet24.si

Kadili bi kot Turki, vendar ne bi plačali

Shonda Rhimes Svet24.si

Shonda Rhimes zaradi groženj prisiljena v selitev

sergej racman Necenzurirano

Eden najbogatejših Slovencev je v zaporu. ...

vucic kavcic INSTAGRAM Reporter.si

Aleksandar Vučić skrivoma obiskuje Slovenijo: na...

mattias skjelmose Ekipa24.si

Groza! Tresočega kolesarskega zvezdnika so komaj ...

kyle-marisa-roth Odkrito.si

Nenadna smrt znane TikTok vplivnice

elsnik Ekipa24.si

Uh, kakšne besede! Kapetan Olimpije Elšnik po ...

Naročilo knjige OZADJE REPORTERJA IN MAGA
Svet

Ruski nacionalisti proti priseljencem in »ničvrednežu« Putinu

Deli na:
Ruski nacionalisti proti priseljencem in »ničvrednežu« Putinu

Foto: Reuters

Na moskovske ulice se je ob ruskem dnevu enotnosti danes podalo več tisoč nacionalistov. Opremljeni s slogani, kot je "Moskva je rusko mesto", demonstrirajo proti priseljencem s Kavkaza in iz Srednje Azije, ki naj bi bili deležni neupravičenih privilegijev, poročajo tuje tiskovne agencije.

Demonstranti obtožujejo Kremelj, da s subvencijami in dodatki privilegira priseljence in druge manjšine, ob tem pa pozablja na etnične Ruse. Posebej sovražno so nacionalisti nastrojeni proti priseljencem iz večinoma muslimanskih kavkaških republik.

Izjemno kritično so nastopili tudi proti ruskemu predsedniku Vladimirju Putinu, ki mu med drugim očitajo premehak odnos do priseljencev. Zmerjali so ga z lopovom in ničvrednežem ter skandirali "Premagali smo Hitlerja, premagali bomo Putina", poroča francoska tiskovna agencija AFP.

"Putin se nas boji," je zatrdil eden od organizatorjev demonstracij Aleksander Belov. "Čuti, da se njegov čas bliža koncu, ker je prihodnost naša. Okupatorja bomo izgnali iz Kremlja," je še dejal.

Poročil o morebitnih nasilnih izgredih za zdaj ni, je pa policija po poročanju ruske tiskovne agencije Itar-Tass prijela približno 25 glasnih demonstrantov z nacističnimi svastikami na oblačilih.



Pretežno mladi demonstranti obraze sicer skrivajo za sončnimi očali in šali. Pridružiti bi se jim moral tudi znani opozicijski bloger Aleksej Navaljni, ki si je z napovedjo udeležbe prislužil številne kritike. Na predvečer demonstracij pa je prihod vendarle odpovedal, ker naj bi zbolel, poroča AFP.

Demonstracij v Moskvi, ki potekajo z dovoljenjem mestnih oblasti, se je po prvih ocenah udeležilo od 2500 do 6000 nacionalistov. Organizatorji na drugi strani trdijo, da pri dogodku sodeluje okoli 20.000 ljudi.

Podobne prireditve, ki so sprožile buren odziv aktivistov za človekove pravice, sicer danes potekajo tudi v drugih ruskih mestih. V Jekaterinburgu so oblasti aretirale 200 demonstrantov, saj za organizacijo dogodka naj ne bi imeli ustreznih dovoljenj.

Demonstracije potekajo ob državnem prazniku - dnevu enotnosti, ki ga Rusija praznuje od leta 2005, in sicer na isti dan kot so nekoč praznovali obletnico oktobrske revolucije leta 1917. Dan enotnosti sicer obeležuje izgon poljskih napadalcev iz Moskve leta 1612.