tovornjakar Svet24.si

Tovornjakar vijugal mimo Celja, kriva je bila ...

Ijen Svet24.si

Turistka zgrmela 70 metrov v krater aktivnega ...

Vežnaver Necenzurirano

Afera sodna stavba: ko je država plačala ...

ljudmila novak pl Reporter.si

Ljudmila Novak: »Če nekdo stokrat pove, da sem ...

620-24-reli1 Ekipa24.si

Grozljivka na reliju! Vsaj sedem mrtvih, 21 ...

Simon Vadnjal Revija Stop

Znani obrazi so zelo okoljsko ozaveščeni

pogacar Ekipa24.si

Kocine pokonci... Poglejte, komu je Pogačar ...

Naročilo knjige OZADJE REPORTERJA IN MAGA
Svet

Zdravniška pomoč za Pussy Riot

Deli na:
Zdravniška pomoč za Pussy Riot

Foto: Reuters

Eni od članic ruske punk skupine Pussy Riot, ki jim sodijo zaradi neobičajnega protesta proti ruskemu predsedniku Vladimirju Putinu v moskovski katedrali, so morali včeraj na pomoč priskočiti zdravniki, poročajo tuje tiskovne agencije. Sojenje je bilo zato za več ur prekinjeno.

Članice uporniške punk skupine se sicer že od ponedeljka, ko se je začelo sojenje, pritožujejo, da z njimi zelo slabo ravnajo. V preiskovalnem zaporu naj bi jim kratili spanec, jih zbujali ob 5. uri zjutraj in jih imeli nato dlje časa zaprte v prostoru, ki je velik vsega en kvadraten meter in ni prezračevan. Poleg tega naj bi jih zelo slabo hranili.

Zdravniško pomoč naj bi danes potrebovala 24-letna članica skupine Marija Aljohina, sicer veganka. Kot je pojasnil njen odvetnik, ji je močno padel krvni pritisk, zaradi česar se je zelo slabo počutila. Zdravniki naj bi pregledali tudi ostali dve članici skupine.

Pussy Riot so se na sodišču znašle, ker so 21. februarja v mini krilih skočile pred oltar cerkve Jezusa Odrešenika v Moskvi in zapele nekaj verzov pesmi, ki je obsodila odkrito podporo Ruske pravoslavne cerkve Putinu v kampanji pred predsedniškimi volitvami. Zaradi tega so jih obtožili huliganstva, grozi pa jim do sedem let zapora.

Glasbenice so se v ponedeljek ob začetku sojenja izrekle za nedolžne obtožb huliganstva, spodbujenega s "sovraštvom do religije". Izrazile so tudi obžalovanje, če je njihovo politično motivirano dejanje nekatere vernike užalilo, saj to ni bil njihov namen.