padavine, radarska, 16.8. Svet24.si

Nevihta se je iztrošila pred slovensko Obalo

hrvaška vojska, mig-21 Svet24.si

Hrvaška MiG-a prestregla letalo, ki je bilo na ...

15-pacnik vila-pl Necenzurirano

Tožilstvo želi zaseči bogataševo vilo na Bledu

slavko kmetic 2018 sta Reporter.si

Spolni predator iz dvigala: Slavko Kmetič, ...

mirjam poterbin luka doncic Ekipa24.si

Ste ju videli?! Dončićeva mama na dopustu uživa...

Goran Hrvaćanin, Pr Hostar Njena.si

Komik Goran Hrvaćanin našel sorodno dušo – ...

maribor Ekipa24.si

Joj, kakšen udarec! Evropski tekmec Maribora z ...

Naročilo knjige OZADJE REPORTERJA IN MAGA
Svet

Dve leti zapora za članice skupine Pussy Riot

Deli na:
Dve leti zapora za članice skupine Pussy Riot

Foto: Reuters

Moskovsko sodišče je danes spoznalo za krive članice ruske punk zasedbe Pussy Riot zaradi protesta v moskovski cerkvi, na katerem so februarja izrazile nasprotovanje predsedniku Vladimirju Putinu in Ruski pravoslavni cerkvi. Sodnica Marina Sirova jih je obsodila na dve leti zapora, poročajo tuje tiskovne agencije.

Kot je danes na sodišču dejala sodnica, je trojica kriva huliganstva, ki ga je vodilo versko sovraštvo in razžalitev vernikov, poroča ameriška tiskovna agencija AP.

Ob tem je dodala, da so 24-letna Marija Aljohina, 23-letna Nadežda Tolokonikova in 29-letna Jekaterina Samučevič svoje dejanje skrbno načrtovale. S tem, ko so 4. marca vdrle v osrednjo pravoslavno cerkev v Moskvi, katedralo Kristusa Odrešenika, pa tudi jasno izkazale nespoštovanje do družbe, je odločila sodnica, kot poroča francoska tiskovna agencija AFP.

Trojica je v cerkvi izvedla punk molitev. V njej so Devico Marijo prosile, naj Rusijo reši Putina, in obsodile Rusko pravoslavno cerkev "poveličevanja gnilih diktatorjev". Putin se je takrat potegoval za svoj tretji predsedniški mandat, ki ga je nato tudi dobil.

In medtem ko je sodnica brala razsodbo, se je trojica na kratek čas spogledala in si izmenjala nekaj manjših nasmeškov, še navaja AFP.

Sojenje se je začelo 30. julija, glasbenice pa so se izrekle za nedolžne glede obtožb o huliganstvu, spodbujenem s "sovraštvom do religije". Ob tem so sicer izrazile obžalovanje, če je njihovo politično motivirano dejanje nekatere vernike užalilo, saj to ni bil njihov namen.Članicam skupine je sprva grozilo do sedem let zapora, a je tožilstvo zahtevalo tri leta. Sodnica Sirova pa je vsako obsodila na dve leti zapora. V kazen se jim bo sicer štel tudi šestmesečni pripor.

Pred sodiščem v središču Moskve se je danes zbralo večje število protestnikov in podpornikov skupine, dogajanje pa spremljajo tudi okrepljene policijske enote.

Sam proces je vzbudil precej pozornosti tudi v tujini. Članicam Pussy Riot so tako izrekli podporo številni tuji glasbeniki in umetniki, ki so ruske oblasti pozvali, naj jim zagotovijo pravično sojenje.

Ob današnjem izreku sodbe so sicer napovedani protesti v podporo glasbenicam v Moskvi in več evropskih mestih. Tako se je pred ruskim veleposlaništvom v Berlinu že zbralo okoli 150 protestnikov.

"Svet vas gleda in ni nam všeč, kaj vidimo. Mi vsi smo Pussy Riot," je ena izmed protestnic v Berlinu sporočila Moskvi.