ribi Dobra karma

Kaj nam prinaša prehod Sonca v astrološko ...

1_isaac palma otrok Svet24.si

Isaac Palma: "V Sloveniji otroke vzgajate bolj ...

POL201804273605 Reporter.si

Ali bosta Bojan Požar in Žan Mahnič splavila ...

zmago jelinčič Svet24.si

Sodišče zavrnilo Jelinčičevo tožbo! Zmago je ...

20200219-00990389 Necenzurirano

Rekonstrukcija afere "prisluškovanje"

gabrijela-fatorić Njena.si

Sanjski moški: Gabrijela je postala temnolaska

Monika in Denis 4 Njena.si

Ljubezen na vasi: Kaj se je zgodilo po dveh letih?...

Svet

V Rusiji sodijo aktivistkam Pussy Riot

Deli na:
V Rusiji sodijo aktivistkam Pussy Riot

Foto: Reuters

Pred moskovskim sodiščem se je danes začelo sojenje aktivistkam, trem članicam punkovske glasbene skupine Pussy Riot. Na sodišču so se glasbenice znašle, ker so v cerkvi v Moskvi izvedle performans proti dolgoletnemu ruskemu voditelju Vladimirju Putinu.

Pred sodiščem po poročanju nemške tiskovne agencije dpa veljajo poostreni varnostni ukrepi, podporniki glasbenic pa so pred sodiščem pripravili demonstracijo in glasno vzklikali: "Svobodo za Pussy Riot!"

Glasbenicam, ki so za zapahi od 4. marca, grozi sedem let zapora, če jih bodo spoznali krive huliganstva, kar jim očita obtožnica. Sodišče je zavrnilo predlog obrambe, da naj bi zaradi napak med preiskavo uvedli novo. Prav tako so se odvetniki pritožili, da so imeli premalo časa za priprave na obrambo. Nasprotovali so tudi odločitvi sodišča o podaljšanju pripora do januarja prihodnje leto, zaradi česar so se že pritožili na Evropsko sodišče za človekove pravice.

Marijo Aljokhina (24), Nadedžo Tolokonikovo (23) in Jekaterino Samučevič (29) so aretirali potem, ko so 21. februarja na glavnem oltarju v osrednji pravoslavni cerkvi v Moskvi, katedrali Kristusa Odrešenika, v kratkih krilih in ob ozvočenih kitarah izvedle punk molitev, v kateri so Devico Marijo prosile, naj Rusijo reši Putina. Ta je sicer čez dva tedna na volitvah dobil še tretji predsedniški mandat.

Aktivistke so v zadnjih letih izvedle več provokativnih performansov, s katerimi so opozarjale na težaven položaj žensk v Rusiji in protestirale proti represivni Putinovi politiki.

loading...
Loading...