Stanislav Štuhec Svet24.si

Kam je odšel Stanislav Štuhec? Svojci ga ...

Naj blok stoji na Pavšičevi ulici Svet24.si

Foto: Ponovno izbrali najlepši blok v Ljubljani

Damjan Žugelj Necenzurirano

Slovenski Watergate: tožilstvo zahteva preiskavo ...

asta-vrecko Reporter.si

Blamaža: levičarka Asta Vrečko namesto ...

mattias skjelmose Ekipa24.si

Groza! Tresočega kolesarskega zvezdnika so komaj ...

femme-fatale, femme-fatale-2023 Njena.si

Skrito v raju: Igralka blestela na fotografiranju ...

Luka Dončić Ekipa24.si

Dončič je kralj! Vsi se posebej pripravljajo na ...

Naročilo knjige OZADJE REPORTERJA IN MAGA
Svet

Članice EU danes v Bruslju o večletnem proračunu 2021-2027

Deli na:
Članice EU danes v Bruslju o večletnem proračunu 2021-2027

Foto: Getty Images

Ministri članic EU za evropske zadeve bodo danes v Bruslju razpravljali o večletnem proračunu za obdobje 2021-2027 na podlagi predloga finskega predsedstva, na katerega dežujejo kritike z vseh strani. Proračun bo tudi ena osrednjih tem na vrhu konec tedna, ki naj bi podal usmeritve s ciljem dogovora v začetku prihodnjega leta.

Finsko predsedstvo je predlagalo, naj bo prihodnji sedemletni proračun unije vreden 1,07 odstotka bruto nacionalnega dohodka (BND), medtem ko je Evropska komisija predlagala proračun v višini 1,11 odstotka BND, Evropski parlament pa zahteva 1,3 odstotka BND.

Finski predlog predvideva reze sredstev za tradicionalni evropski politiki, kohezijo in kmetijstvo. Od skupno 1087 milijard evrov naj bi šlo 323 milijard evrov ali skoraj 29,7 odstotka za kohezijo, 334 milijard ali 30,7 odstotka za skupno kmetijsko politiko in 356 milijard ali 32,8 odstotka za druge programe, vključno z novimi prioritetami.

Finsko predsedstvo poudarja, da je predlog uravnotežen. Dogovora na vrhu unije ta konec tedna ne bo, pričakujejo pa se usmeritve za nadaljnje delo, ki bi zagotovile dogovor v začetku prihodnjega leta.

Na dnevnem redu zasedanja, na katerem bo Slovenijo zastopal državni sekretar na zunanjem ministrstvu Dobran Božič, je tudi vprašanje kršitev načela vladavine prava na Madžarskem in Poljskem ter priprave na vrh unije konec tedna.

Poleg večletnega proračuna bodo pomembna tema vrha tudi podnebne spremembe, pri čemer naj bi se osredotočili na zagotavljanje enotne podpore cilju podnebne nevtralnosti do leta 2050. Voditelji pa naj bi tudi vnovič podprli podaljšanje gospodarskih sankcij proti Rusiji.