horoskop_zodiak_znakijpg Svet24.si

Horoskop za nedeljo, 19. januarja

Giorgos Parasiris; Savina Atai Dobra karma

Konec je! Savina po sedmih letih zapustila ...

Khagendra Thapa Magar Svet24.si

FOTO: Poslovil se je najmanjši človek na svetu

karl-erjavec Svet24.si

Karl Erjavec se ne umika le iz politike, ampak ...

opravičevanje Dobra karma

12 astro znakov - 24 različic opravičevanja

barbara-mucić Njena.si

To je prava ljubezen atraktivne Barbare

Archie, princ Harry Njena.si

Harry ločen od sina

Svet

Članice EU danes v Bruslju o večletnem proračunu 2021-2027

Deli na:
Članice EU danes v Bruslju o večletnem proračunu 2021-2027

Foto: Getty Images

Ministri članic EU za evropske zadeve bodo danes v Bruslju razpravljali o večletnem proračunu za obdobje 2021-2027 na podlagi predloga finskega predsedstva, na katerega dežujejo kritike z vseh strani. Proračun bo tudi ena osrednjih tem na vrhu konec tedna, ki naj bi podal usmeritve s ciljem dogovora v začetku prihodnjega leta.

Finsko predsedstvo je predlagalo, naj bo prihodnji sedemletni proračun unije vreden 1,07 odstotka bruto nacionalnega dohodka (BND), medtem ko je Evropska komisija predlagala proračun v višini 1,11 odstotka BND, Evropski parlament pa zahteva 1,3 odstotka BND.

Finski predlog predvideva reze sredstev za tradicionalni evropski politiki, kohezijo in kmetijstvo. Od skupno 1087 milijard evrov naj bi šlo 323 milijard evrov ali skoraj 29,7 odstotka za kohezijo, 334 milijard ali 30,7 odstotka za skupno kmetijsko politiko in 356 milijard ali 32,8 odstotka za druge programe, vključno z novimi prioritetami.

Finsko predsedstvo poudarja, da je predlog uravnotežen. Dogovora na vrhu unije ta konec tedna ne bo, pričakujejo pa se usmeritve za nadaljnje delo, ki bi zagotovile dogovor v začetku prihodnjega leta.

Na dnevnem redu zasedanja, na katerem bo Slovenijo zastopal državni sekretar na zunanjem ministrstvu Dobran Božič, je tudi vprašanje kršitev načela vladavine prava na Madžarskem in Poljskem ter priprave na vrh unije konec tedna.

Poleg večletnega proračuna bodo pomembna tema vrha tudi podnebne spremembe, pri čemer naj bi se osredotočili na zagotavljanje enotne podpore cilju podnebne nevtralnosti do leta 2050. Voditelji pa naj bi tudi vnovič podprli podaljšanje gospodarskih sankcij proti Rusiji.

loading...
Loading...