Revija Reporter
Slovenija

Ljudmila Novak: EU ne sme biti le bankomat, medtem ko se teptajo njene temeljne vrednote

Reporter

23. jul. 2020 13:06 Osveženo: 13:09 / 23. 7. 2020

Deli na:

Ljudmila Novak

Primož Lavre

"Nesprejemljivo je, da predlog proračuna predvideva izrazite reze v sredstva za varovanje zunanje meje Evropske unije," se je evropska poslanka Ljudmila Novak odzvala na proračun Evropske unije (EU) za obdobje 2021-2027.

Novakova sicer pozdravlja prizadevanja EU za okrevanje po pandemiji COVID-19, ima pa več pripomb na predlog proračuna. "Ljudem smo na volitvah dali obljubo, da bomo storili vse, kar je v naši moči, da se bodo naše državljanke in državljani počutili v naši skupni Uniji varne," pravi o rezih sredstev za varovanje meja.

"Ob tem pa so predvideni še koreniti rezi v sredstva na področju zdravja in boja proti raku," še ugotavlja poslanka, ki meni, da že zgolj zaradi tega obstoječi dokument potrebuje dopolnitve Evropskega parlamenta.

Nesprejemljivi so za Novakovo tudi rezi v sredstva za program Obzorje, ki je bil ustanovljen za pomoč inovativnim podjetjem pri razvoju novih tehnoloških rešitev. Iz prvotno predlaganih 13,5 milijarde evrov so se sredstva skrčila na vsega 5 milijard evrov, opozarja poslanka.

V proračunu Novakova izpostavlja še zmanjšanje sredstev za sklad za pravični prehod s predvidenih 30 milijard evrov na 10 milijard evrov. "Podnebne spremembe so dejstvo, ki ga preprosto ne smemo več zanemarjati. EU potrebuje akcijski načrt prehoda v nizkoogljično družbo, če želimo obvarovati vse naše naslednje generacije. To smo dolžni tako našim otrokom in vnukom, kot tudi staršem, ki so se borili za moderno Evropo," je prepričana poslanka.

"Naj ponovno poudarim, da Evropska unija ne sme biti le bankomat, medtem ko se teptajo njene temeljne vrednote. Od Evropske komisije in Evropskega sveta želim jasno dikcijo o vladavini prava in vzpostavitev mehanizma za nadzor, ki bo deloval," pravi Ljudmila Novak o črpanju sredstev EU.

"Denar mora priti v prave roke za prave rešitve, evropska solidarnost ne sme biti zlorabljena," je prepričana poslanka, ki poziva k nadzoru nad porabo denarja, ob spoštovanju vladavine prava v vseh državah članicah EU.