severina Svet24.si

VIDEO: Severina objavila ta posnetek in do srca ...

profimedia-0106600992 (1) Dobra karma

Vaš rojstni datum ima močan vpliv celo na vaše ...

Hengsberg, kmetija, avstrijski gasilci Svet24.si

FOTO: Upokojenec želel na vrtu pokopati mačko, a...

kris Svet24.si

VIDEO: »Lahko se igram brez opornice in brez nje ...

internal-clock-795726_1280 Dobra karma

Usodna datuma 12. in 26. 12.: osvoboditev ženskih...

jernej šugman Njena.si

Minili sta dve leti od smrti Jerneja Šugmana

tanja-balabanić, jan-klobasa Njena.si

Tanja Balabanić zaslužila na račun nestrpnežev

Svet

Če Nato Kurdov ne bo razglasil za teroriste, bo Erdogan blokiral načrte za obrambo baltskih držav pred Rusijo

Deli na:
Če Nato Kurdov ne bo razglasil za teroriste, bo Erdogan blokiral načrte za obrambo baltskih držav pred Rusijo

Turški predsednik Recep Tayyip Erdogan in ruski predsednik Vladimir Putin. - Foto: Reuters

Turški predsednik Recep Tayyip Erdogan je danes zagrozil z blokado Natovega načrta za obrambo baltskih držav, če zavezništvo kurdskih milic YPG ne bo označilo za teroristično skupino. Pred odhodom na vrh zavezništva v Londonu je še napovedal, da se bo ob robu srečanja o tem pogovarjal s predstavniki Poljske in baltskih držav.

Turčija ima kurdske milice YPG za teroristično skupino in proti njim vodi ofenzivo na severu Sirije. Ostale članice Nata jih vidijo kot ključne zaveznike v boju proti džihadistom Islamske države.

Reševanju nesoglasij, ki so nastala zaradi turške ofenzive proti sirskim Kurdom, ter položaju v Siriji, bo danes namenjeno posebno srečanje voditeljev Francije, Nemčije, Turčije in Velike Britanije ob robu vrha v Londonu. Ker se Ankara o ofenzivi ni niti posvetovala z ostalimi zaveznicami zavezništva, je francoski predsednik Emmanuel Macron ocenil, da je Nato "možgansko mrtev". Turški predsednik Recep Tayyip Erdogan mu je užaljeno odvrnil, da je on tisti, ki je "možgansko mrtev".

Turčija je po poročanju francoske tiskovne agencije AFP že prejšnji teden nakazala, da ne bo podprla Natovega načrta za obrambo baltskih držav in Poljske pred morebitnim napadom iz Rusije. Podrobnosti o načrtu sicer še niso znane.

Erdogan je danes v Ankari pred odhodom na vrh povedal, da je o načrtu že govoril s poljskim predsednikom Andrzejem Dudo ter da se bo o YPG v Londonu pogovarjal s predstavniki Poljske in baltskih držav. "Z veseljem se bomo pogovarjali o tej temi," je dejal glede obrambnega načrta. "A če naši prijatelji v Natu organizacij, proti katerim se borimo, ne bodo označili za teroristične skupine, potem bomo žal proti vsem korakom v to smer," je dodal.

loading...
Loading...