Revija Reporter
Svet

Estonski protiobveščevalec obsojen zaradi vohunjenja za Rusijo

STA

5. okt. 2019 6:00

Deli na:

Estonsko sodišče v Tallinnu je na pet let zapora obsodilo nekdanjega uslužbenca protiobveščevalne službe te baltske države, ker da je vohunil za Rusijo. Prijeli so ga spomladi, obsojen je bil septembra, zdaj pa je postala sodba pravnomočna, poročajo tuje tiskovne agencije.

Gre za 51-letnega Vladimirja Kulikova, ki je bil uslužbenec Estonske notranje varnostne službe od sredine 90. let prejšnjega stoletja pa do leta 2012, navaja francoska tiskovna agencija AFP.

Marca je odpotoval v Rusijo, kjer se je sestal s pripadniki ruskih posebnih sil. V Rusiji naj bi iskal povezave in kontakte za delovanje proti Estoniji in proti njenemu članstvu v EU in Natu, so po poročanju nemške tiskovne agencije dpa sporočili iz generalnega tožilstva v Tallinnu. Ne obtožnica ne sodba pa nista javni, še navaja dpa.

Estonija ima podobno kot Poljska, Latvija in Litva zelo napete odnose z Rusijo, še posebej od ukrajinske krize naprej. Še vedno so tudi žive zamere zaradi sovjetske okupacije med in po drugi svetovni vojni, ki je trajala vse do razpada Sovjetske zveze leta 1991.