Revija Reporter
Svet

Zaradi zastrupitve Skripala ruske veleposlanike kličejo na zagovor

STA

26. mar. 2018 14:50 Osveženo: 14:52 / 26. 3. 2018

Deli na:

Ruska tajna služba FSB je leta 2006 tako aretirala Skripala.

Poljska in baltske države so danes poklicale veleposlanike Rusije na pogovor v svoja zunanja ministrstva, ker naj bi bila Moskva odgovorna za zastrupitev ruskega dvojnega agenta z živčnim strupom v Veliki Britaniji, poroča francoska tiskovna agencija AFP.

Latvija je v petek napovedala, da bo izgnala enega ali več ruskih diplomatov zaradi napada na Sergeja Skripala in njegovo hčer Julijo v britanskem Salisburyju 4. marca. Podoben ukrep naj bi načrtovali tudi Litva in Poljska, še poroča AFP.

S tem bi sledile britanski potezi, ki je po zastrupitvi Skripala iz države izgnala 23 ruskih diplomatov, ki naj bi bili v resnici vohuni. K podobnim ukrepom je London pozval tudi ostale zaveznike v Natu in EU, čeprav Moskva opozarja, da se bo odzvala.

Latvijsko zunanje ministrstvo je napovedalo tudi novinarsko konferenco po današnjih pogovorih z ruskim veleposlanikom. Podobno pojasnila o pogovorih z ruskim veleposlanikom napovedujejo tudi v Varšavi, Vilniusu in Tallinnu, navaja AFP.

Ruski veleposlanik na Poljskem Sergej Andrejev je bil sicer po tem sestanku na poljskem zunanjem ministrstvu precej redkobeseden. Na vprašanje novinarjev, ali bo še ostal na Poljskem ali bo moral oditi, pa je odgovoril: "Bomo še videli."