Revija Reporter
Magazin

Papež je postal Estonec - pardon, e-Estonec

STA

25. sep. 2018 17:19 Osveženo: 17:20 / 25. 9. 2018

Deli na:

Papež Frančišek je pri svojih 81 letih postal e-državljan Estonije. Predsednica države Kersti Kaljulaid mu je namreč danes v okviru uradnega obiska podelila digitalno identifikacijsko kartico, ki mu omogoča koriščenje digitalnih storitev te baltske države, poroča nemška tiskovna agencija dpa.

Čeprav ni jasno, kako se je Frančišek, ki je pred leti priznal, da ne zna uporabljati računalnikov, odzval na darilo, pa je v pozdravnem govoru posvaril pred napredkom tehnologije in odtujenostjo v visokotehnoloških družbah.

Digitalna pionirka Estonija je leta 2005 kot prva na svetu uvedla možnost e-volitev. Na volitvah leta 2015 je okoli 30 odstotkov Estoncev svoj glas oddalo elektronsko. Z elektronskimi volitvami so Estonci prihranili več kot 10.000 delovnih dni. Eden od dosežkov pa je tudi projekt e-rezidenčnosti.

Imetniki t. i. e-Residents kartice imajo dostop do vseh estonskih spletnih storitev, kar med drugim omogoča predvsem lažjo vzpostavitev podjetij. Čeprav so osebe e-državljani pa to še ne pomeni avtomatično, da imajo tudi pravico do bivanja v Estoniji.

Papež je danes na zadnji dan turneje po baltskih državah obiskal Estonijo, kjer je sicer od 1,3 milijona prebivalcev manj kot odstotek katolikov.