900469_089-cigareti2 Svet24.si

Kadili bi kot Turki, vendar ne bi plačali

Shonda Rhimes Svet24.si

Shonda Rhimes zaradi groženj prisiljena v selitev

sergej racman Necenzurirano

Eden najbogatejših Slovencev je v zaporu. ...

vucic kavcic INSTAGRAM Reporter.si

Aleksandar Vučić skrivoma obiskuje Slovenijo: na...

mattias skjelmose Ekipa24.si

Groza! Tresočega kolesarskega zvezdnika so komaj ...

poroka-na-prvi-pogled, 3 Njena.si

Poroka na prvi pogled: Katja za kratek čas ...

Luka Dončić Ekipa24.si

Dončič je kralj! Vsi se posebej pripravljajo na ...

Naročilo knjige OZADJE REPORTERJA IN MAGA
Svet

Britanci ponujajo 100.000 evrov nagrade za načrt izstopa iz EU

Deli na:
Britanci ponujajo 100.000 evrov nagrade za načrt izstopa iz EU

Foto: Reuters

Britanska skupina strokovnjakov je organizirala tekmovanje za najboljši načrt za izstop iz EU. Ponujena nagrada je 100.000 evrov. V britanskem desno usmerjenem Inštituta za ekonomske zadeve (IEA) so pojasnili, da želijo najti zaupanja vreden načrt za primer, da večina volivcev na referendumu podpre izstop Britanije iz Evropske unije.

Vodja inštituta IEA Philip Booth je povedal, da je cilj tekmovanja "najti resen in kredibilen načrt izhoda iz EU, če bodo volivci podprli to opcijo na referendumu", poroča francoska tiskovna agencija AFP.

Nagrado lahko dobijo posamezniki, skupine in inštitucije. Prva nagrada je 100.000 evrov, druga in tretja pa 10.000 in 5000 evrov. Podelili bodo tudi posebno nagrado, ki bo znašala 5000 evrov za najboljši predlog posameznika, starega 30 let ali manj.

Čeprav Velika Britanija ni članica evroobmočja, so se na inštituta IEA odločili, da bodo vsoto podelili v evrih. Izbira valute po Boothovi izjavi simbolizira prepričanje sodnikov tekmovanja, da mora izstop iz EU spodbujati britansko usmerjenost navzven in prosto trgovanje.

Booth je še povedal, da skupina strokovnjakov inštituta IEA ni opredeljena glede vprašanja, ali naj Britanija zapusti 28-člansko EU.

Britanski ministrski predsednik David Cameron je obljubil, da bo v primeru ponovne zmage dosegel, da se bo Velika Britanija ponovno pogajala glede odnosov z Evropsko unijo, referendum pa bi pripravili leta 2017.