stojnice, belvedere Svet24.si

Foto: Prodajalci okupirali istrske ceste, stojnice...

mladič srne trava Svet24.si

Foto: Za varnost živali na travinju je mogoče ...

1711036296-dsc9299-01-1711036248215 Necenzurirano

Od Žuglja do Žaklja: ko zloraba institucij ...

jansa orban budimpesta cpac Reporter.si

Klavrn zaton Janeza Janše: Hrvat Plenković je ...

hezonja Ekipa24.si

Sramoten izpad! Hrvaški reprezentant in član ...

masterchef, 10 Njena.si

Teden dni premora za MasterChef Slovenija

jankovic hokej Ekipa24.si

Velike spremembe v zmajevem gnezdu! Novo ime ...

Naročilo knjige OZADJE REPORTERJA IN MAGA
Svet

Cameron člane svoje vlade svari, naj ne podpirajo izstopa iz EU

Deli na:
Cameron člane svoje vlade svari, naj ne podpirajo izstopa iz EU

Foto: Reuters

Britanski premier David Cameron je najbolj jasno doslej posvaril člane svoje vlade, da bodo morali zapustiti ministrske vrste, če bodo pred predvidenim referendumom o članstvu v EU vodili kampanjo za izstop. Ko mu uspe izpogajati spremembe v odnosu z EU, njegova vlada ne bo nevtralna, temveč se bo zavzemala za obstanek v EU, je zatrdil v nedeljo.

Kot je dejal, je prepričan, da mu bo s preostalimi članicami uspelo doseči dogovor o spremembah, ni pa neposredno nakazal, ali bodo te terjale spremembe pogodb EU, poročanje britanskih časnikov povzema francoska tiskovna agencija AFP.

"Če hočeš biti del vlade, moraš zagovarjati stališče, da smo vpleteni v pogajanja, ki bodo vodila v referendum, in da bodo ta imela uspešen izid," je novinarjem dejal Cameron. "Vsi v vladi so pristali na program, predstavljen v manifestu konservativcev," je glede predvolilnih obljub še spomnil Cameron ob robu vrha skupine G7 v Nemčiji.

Cameron je Britancem obljubil, da bo na novo izpogajal pogoje članstva Otoka v EU, nato pa o tem razpisal referendum do konca leta 2017. V primeru dogovora o določenih spremembah napoveduje kampanjo za obstanek v uniji, pri čemer pa bi mu lahko sive lase povzročali evroskeptiki med konservativci.

Svarilo svojim ministrom je podal, potem ko je v nedeljo 50 poslancev iz vrst njegovih konservativcev sporočilo, da bo pozivalo k izstopu Velike Britanije iz EU, če premier od Bruslja ne bo pridobil dovolj ugodnosti.

Evroskeptični poslanci bodo po pričakovanjih svoje nezadovoljstvo izražali tudi v torek, ko bo spodnji dom parlamenta razpravljal o predlogu zakona, ki tlakuje pot izvedbi referenduma, piše časnik Guardian.